Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nedestruktivní archeologie (UAR / NA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / NA - Nedestruktivní archeologie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení nedestruktivní archeologie.2. Metody vyhledávání lokalit.3. Metody dokumentace lokalit.4. DPZ - šikmé letecké snímkování.5. DPZ - kolmé snímky a ortofotomapy.6. DPZ - družicová data.7. DPZ - letecké laserové skenování.8. Analytické povrchové sběry.9. Dokumentace reliktů antropogenního terénu.10. Geofyzikální metody v archeologii - magnetometrie.11. Geofyzikální metody v archeologii - odporové a další metody.12. Využití detektorů kovů.13. Vzorkování a mikrosondáže

Získané způsobilosti

Student získá teoretické i praktické dovednosti v oblasti nedestruktivní archeologie. Bude schopen samostatně provádět a vyhodnocovat a interpretovat postupy a výsledky hlavních metod nedestruktivní archeologie.

Literatura

Gojda, M. Ancient Landscape, Settlement Dynamics and Non-Destructive Archaeology. Praha, 2004. Howard, P. Archaeological surveying and mapping: recording and depicting the landscape. 2007. Šmejda, L. Mapování archeologického potenciálu pomocí leteckých snímků. Plzeň, 2009. Kuna, M. Nedestruktivní archeologie. Teorie, metody a cíle. Praha, 2004. Johnson, J. K. Remote Sensing in Archaeology. Tuscaloosa, 2006. Gojda, M. a kol. Studie k dálkovému průzkumu v archeologii. Plzeň, 2010. Crutchley, S. The Light Fantastic. Using Airborne Lidar in Archaeological Survey. Swindon, 2010.

Požadavky

Zápočet je udělován na základě písemné zkoušky z probraných témat a na základě práce v terénu.

Garant

PhDr. Jan John, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan John, Ph.D.PhDr. Jan John, Ph.D.