Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doba bronzová (UAR / RDB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / RDB - Doba bronzová, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice a periodizace doby bronzové, dějiny bádání, povinná literatura2. Ekonomika doby bronzové: klima, zemědělství, výroba, obchod3. Společenské poměry doby bronzové4. Náboženství a umění v době bronzové5. Doba bronzová v Egejské oblasti a na Balkáně6. Doba bronzová v severní a východní Evropě7. Doba bronzová v západní a jižní Evropě8. Doba bronzová ve střední Evropě: Rakousko, Německo, Polsko, Slovensko9. Počátky doby bronzové a starší doba bronzová v českých zemích a v jižních Čechách10. Přechod od starší ke střední době bronzové v českých zemích a v jižních Čechách11. Střední doba bronzová v českých zemích a v jižních Čechách12. Mladší doba bronzová v českých zemích a v jižních Čechách13. Pozdní doba bronzová v českých zemích a v jižních Čechách14. Přechod do doby halštatské ve střední Evropě

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o době bronzové v Evropě a v Čechách, se zřetelem na jihočeský region.

Literatura

SALAŠ, M.:. Depoty střední až pozdní doby bronzové na Moravě a ve Slezku. Brno, 2005. Hájek, L.:. Jižní Čechy ve straší době bronzové. Praha, 1954. Beneš, A.:. K problémům mohylové kultury doby bronzové ve středních Čechách. Praha, 1959. Hrala, J.:. Knovízská kultura ve středních Čechách. Praha, 1973. Plesl, E.:. Lužická kultura v severozápadních Čechách. Praha, 1961. Podborský, V.:. Mähren in der Spätbronzenzeit und an der Schwelle der Eisenzeit. Brno, 1970. Čujanová-Jílková, E.:. Mohylová pohřebiště střední doby bronzové v západních Čechách. Praha, Archeologické studijní materiály, 1970. Moucha, V.:. Periodizace únětické kultury v Čechách. Praha, 1963. Bouzek, J.:. Problémy knovízské a milavečské kultury. Praha, 1963. Bouzek, J. - Koutecký, D. - Neustupný, E.:. The Knovíz settlement in North-west Bohemia. Praha, Fontes Archaeologici Pragenses 10, 1966. Böhm, J.:. Základy hallstattské periody v Čechách. Praha, 1937.

Požadavky

Aktivní účast na diskusích v průběhu výuky; průběžné doplňování znalostí o odborné literatuře a probíraných lokalitách.

Garant

doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.