Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doba kamenná (UAR / RDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / RDK - Doba kamenná, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do doby kamenné, zdroje informací a terminologie2. Starý paleolit a evoluce lidského druhu.3. Střední paleolit a kultura neandrtálců4. Přehled mladého paleolitu, příchod moderního člověka5. Symbolické projevy mladého paleolitu (umění,pohřbívání)6. Mezolitičtí lovci a sběrači7. Počátky zemědělství8. Přehled neolitu - kultura s volutovou keramikou9. Přehled neolitu - kultura s vypíchanou keramikou10. Změny lidské společnosti v Časném eneolitu11. Starší eneolit a megalitické památky12. Kultury středního eneolitu13. Kultura se šňůrovou keramikou14. Kultura zvoncovitých pohárů

Získané způsobilosti

Student získá přehled o vývoji lidské kultury a přírodního prostředí v době kamenné.Osvojí si odbornou terminologii spojenou s movitými i nemovitými artefakty a dokáže je kulturně a chronologicky zařazovat.

Literatura

Sklenář,K. - Hartl, J. Archeologický slovník 1. Kamenné artefakty. Praha, 1989. Jiráń, L. - Venclová, N. Archeologie pravěkých Čech. Sv. 1-4. Praha, 2008. Zápotocká,M. Bestattungsritus des böhmischen Neolithikums(5500-4200 B.C.) Gräber und Bestattungen der Kultur mit Linear-, Stichband- und Lengyelkeramik. Praha, 1998. Oliva, M. Gravettien na Moravě. Brno, 2007. Vencl, S. a kol. Nejstarší osídlení jižních Čech, Paleolit a Mesolit. Praha, 2006.

Požadavky

Zápočet bude udělován za aktivní účast na cvičeních(referát na dané téma a písemná práce). Úspěšné složení závěrečné zkoušky vyžaduje dobrou znalost přednášených témat a doporučené literatury.

Garant

PhDr. Jan John, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.PhDr. Jan John, Ph.D.