Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doba římská a stěhování národů (UAR / RDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / RDR - Doba římská a stěhování národů, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecný přehled doby římské a doby stěhování národů v Evropě s důrazem na střední Evropu2. Dějiny bádání a chronologie doby římské a doby stěhování národů ve střední Evropě.3. Základní historické události doby římské a doby stěhování národů4. Jižní Čechy v době římské a v době stěhování národů5. Sídliště - rozsah, topografie, typy objektů a struktura sídlišť6. Pohřebiště - pohřební ritus a typy hrobů, vývoj pohřbívání ve sledovaném období, náboženství, kultovní praktiky7. Keramika doby římské a doby stěhování národů8. Kovový inventář doby římské a doby stěhování národů9. Inventář z kamene, kosti a organických hmot10. Společnost a problematika sociální stratifikace11. Problematika výroby a řemesel12. Obchod, komunikace, doprava.13. Problematika importů ve sledovaném období14. Význam doby římské a doby stěhování národů v evropském kontextu, postavení jižních Čech

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o době římské a době stěhování národů v Evropě a v Čechách, se zřetelem na jihočeský region.

Literatura

Svoboda, B.:. Čechy v době stěhování národů. Praha, 1965. Dobiáš, J.:. Dějiny československého území před vystoupením Slovanů. Praha, 1964. Droberjar, E.:. Encyklopedie římské a germánské archeologie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha, 2002. Schlette, F.:. Germáni mezi Thorsbergem a Ravennou. Praha, 1977. Tejral, J.:. Morava na sklonku antiky. Praha, 1982. Droberjar, E.:. Příběh o Marobudovi a jeho říši. Praha, 2000. Bouzek, J. - Sakař, V.:. Římské provincie a limes Romanus ve střední Evropě. Praha, 1990. Zavřel, P.:. Současný stav výzkumu doby římské a doby stěhování národů v jižních Čechách. Archeologické rozhledy 51, 1999.

Požadavky

Aktivní účast na diskusích v průběhu výuky; průběžné doplňování znalostí o odborné literatuře a probíraných lokalitách.

Garant

PhDr. Petr Zavřel

Vyučující

PhDr. Petr Zavřel