Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doba železná v Čechách a v Evropě (UAR / RDZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / RDZ - Doba železná v Čechách a v Evropě, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Doba halštatská. Dějiny bádání.2. Hlavní prameny (bylanská kultura, halštatská mohylová kultura, slezskoplatěnická kultura,billendorfská kultura, pozdní doba halštatská.3. Chronologie a periodizace.4. Přírodní zdroje (jejich využívání), Výrobní areály a aktivity (získávání potravy, domáckávýroba, specializovaná výroba).5. Kulturně specifická charakteristika (bylanská kultura, halštatská mohylová kultura,slezskoplatěnická kultura, billendorfská kultura, pozdní doba halštatská).6. Rituální aktivity a areály. Symbolický svět a umění doby halštatské. Ekonomikaa společnost, kontakty (regionální a interregionální), význam a evropský kontext halštatských kultur v Čechách.7. Doba laténská, kultura laténská. Dějiny bádání.8. Hlavní prameny. Kulturní skupiny na okraji laténské kultury.9. Chronologie a periodizace. Přírodní zdroje a jejich využívání. Výrobní areály a aktivity(získávání potravy, domácká a specializovaná výroba).10. Rituální aktivity a areály. Laténská symbolika a umění.11. Movité artefakty. Mincovnictví v době laténské.12. Ekonomika, společnost, kontakty (regionální a interregionální), konec laténské kulturyv Čechách. Význam a evropský kontext laténské kultury v Čechách.

Získané způsobilosti

Student má získat základní přehled o periodizaci a vývoji doby železné v Evropě a v Čechách, má se seznámit s chronologickými systémy pro dobu halštatskou a laténskou, s přírodními zdroji, výrobními areály a aktivitami, ekonomikou obou etap vývoje, rituálními aktivitami a symbolikou, uměním, kulturně historickou charakteristikou a získat přehled o jednotlivých kulturách (hlavní prameny a celková charakteristika). Průběžné sledování a studium nové literatury o době železné.

Literatura

Kolektiv autorů (ed. L. Jiráň):. Archeologie pravěkých Čech, svazek 6-7. Praha, 2008. M. Lutovský - J. Michálek:. Archeologie knížecího sídla. Halštatský dvorec. Praha, 2002. V. Podborský:. Dějiny pravěku a rané doby dějinné. Brno, 1999. J. Waldhauser:. Encyklopedie Keltů v Čechách. Praha, 2001. J. Michálek:. K současnému stavu výzkumu doby železné v jižních Čechách, in:. R. Pleiner - A. Rybová (a kol. ):. Pravěké dějiny Čech. Praha, 1978.

Požadavky

Aktivní účast v semináři, referáty a diskuze, průběžné studium nové odborné literatury.

Garant

doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.PhDr. Jan John, Ph.D.