Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hmotná kultura středověku II (UAR / RHK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / RHK2 - Hmotná kultura středověku II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Doklady využívání zvířecí síly - přehled dějin bádání, literatura; typologie a chronologie podkov a udidel2. Doklady využívání zvířecí síly - typologie a chronologie třmenů, ostruh, hřebel a přezek (součásti postrojů)3. Zemědělské nářadí - přehled dějin bádání, literatura; úprava půdy - typologie a chronologie oradel a jejich součástí.4. Zemědělské nářadí - kultivace půdy, sklizeň; typologie a chronologie bran, motyk, lopat, rýčů, srpů, kos, řezacích stolic, vinařských nožů a cepů.5. Zemědělské nářadí - chov dobytka; typologie a chronologie vidlí, háků, ovčáckých nůžek a kovaných hrotů.6. Řemeslnické nástroje - přehled dějin bádání, literatura; typologie a chronologie nástrojů pro práci s kovem (kladivo, kovadlina) kleště, nůžky na plech, pilník, průbojník, sekáč7. Řemeslnické nástroje - typologie a chronologie nástrojů pro práci s kovem (kleště, nůžky na plech, pilník, průbojník, sekáč, nástroje na odlévání a zpracování kovů)8. Řemeslnické nástroje - typologie a chronologie nástrojů pro práci s dřevem (sekyra, pila, hoblík, dláto, nebozez, poříz, šindelářský struh, škrabka)9. Řemeslnické nástroje - typologie a chronologie nástrojů pro práci s kůží (ševcovský nůž, koželužský nůž, kožešnická kosa, šídlo)10. Řemeslnické nástroje - typologie a chronologie nástrojů pro práci s textiliemi (krejčovské nůžky, jehly, náprstky ad.)11. Řemeslnické nástroje - typologie a chronologie nástrojů pro práci s kamenem, hlínou, horninami a potravinářská řemesla (klín, želízko, špičák, palice, zednická lžíce, sekáče, nože)12. Dějiny řemesel, zpracovávajících hlínu - cihlářství. Vývoj technologií a druhů výrobků - historický přehled a literatura.13. Středověké cihlářství na základě pramenů písemných, ikonografických, hmotných a národopisných - popis výrobního procesu.14. Středověké cihlářství - archeologické doklady vypalovacích pecí, hutí a výrobků z 13.-17. století.

Získané způsobilosti

Student získá komplexní informace o středověkém řemesle, jeho provozovatelích, technologiích i postavení řemesla ve struktuře středověké společnosti. Seznámí se s hmotnými nálezy, jejich původní funkcí i metodikou třídění a vyhodnocování v oboru středověké archeologie. Poznatky uplatní v oblasti archeologické památkové péče, muzeologie, vědy i pedagogiky.

Literatura

Pleiner, R.. Iron in Archaeology. Early European Blacksmiths. Praha, 2006. Bender, W.. Lexikon der Ziegel. Wiesbaden - Berlin, 1995. Krajíc, R.. Sezimovo Ústí. Archeologie středověkého poddanského města 3. Kovárna v Sezimově Ústí a analýza výrobků ze železa I-II. Praha - Sezimovo Ústí - Tábor, 2003. Krajíc, R.. Středověké cihlářství. Sezimovo Ústí - archeologie středověkého poddanského města IV. České Budějovice, 2008.

Požadavky

Aktivní účast na diskusích v průběhu výuky; průběžné doplňování znalostí o odborné literatuře a probíraných lokalitách i artefaktech

Garant

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc.