Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hmotná kultura středověku III (UAR / RHK3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / RHK3 - Hmotná kultura středověku III, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Řemesla, zpracovávající hlínu - třídění, dějiny bádání, literatura2. Kamnářství - vznik, původ a rozšíření kachlových kamen v Evropě.3. Podoba a konstrukce gotických kachlových kamen..4. Typologie gotických kachlů - výrobky nádobkové, baňkovité, talířovité, komorové, s prořezanou čelní stěnou.5. Ikonografie gotických kachlů - smysl a poslání (starozákonní motivy a jejich komparace s dobovým uměním)6. Ikonografie gotických kachlů - smysl a poslání (novozákonní motivy a svatí - jejich komparace s dobovým uměním)7. Ikonografie gotických kachlů - smysl a poslání (motivy ze světského života a jejich komparace s dobovým uměním)8. Ikonografie gotických kachlů - smysl a poslání (motivy s etickým obsahem a jejich komparace s dobovým uměním)9. Ikonografie gotických kachlů - smysl a poslání (tzv. husitské motivy a jejich komparace s dobovým uměním)10. Hrnčířství - přehled, význam pro archeologii, dějiny bádání, literatura11. Hrnčířství - historie výroby keramiky od pravěku po současnost (prameny písemné, ikonografické, hmotné).12. Technologické vlastnosti keramiky, základní třídění do skupin, definice užitkové keramiky13. Výroba užitkové keramiky - obtáčení, vytáčení, hrnčířský kruh, dílny, vypalovací a vysoušecí pece14. Typologické třídění středověké užitkové keramiky

Získané způsobilosti

Student získá komplexní informace o středověkém řemesle, jeho provozovatelích, technologiích i postavení řemesla ve struktuře středověké společnosti. Seznámí se s hmotnými nálezy, jejich původní funkcí i metodikou třídění a vyhodnocování v oboru středověké archeologie. Poznatky uplatní v oblasti archeologické památkové péče, muzeologie, vědy i pedagogiky.

Literatura

Richter, M. - Smetánka, Z.:. Archeologie a studium středověké řemeslné výroby. AH, 1983. Klučina, P. - Romaňák, A.:. Člověk, zbroj a zbraně v obraze doby I (5. - 17. století). Praha, 1983. Petráň, J.:. Dějiny hmotné kultury I/1, I/2. Praha, 1985. Winter, Z.:. Dějiny řemesel a obchodu v Čechách v XIV. a XV. století. Praha, 1906. Nový, L. a kol.:. Dějiny techniky v Československu. Praha, 1974. Krajíc, R.:. Dům pasíře Prokopa v Táboře (Archeologický výzkum odpadní jímky v domě čp. 220). Tábor, 1998. Křížek, L. - Čech, Z. J. K.:. Encyklopedie zbraní a zbroje. Praha, 1997. Husa, V. - Petráň, J. - Šubrtová, A.:. Homo faber. Pracovní motivy ve starých vyobrazeních. Praha, 1967. Měřínský, Z.:. K problematice archeologického výzkumu řemeslné výroby 10. až první poloviny 16. století na Moravě a ve Slezsku. AH 8, 1983. Kybalová, J.:. Kamenina v Čechách a na Moravě. Praha, 1993. Scheufler, V.:. keramika centrálních oblastí jižních Čech. České Budějovice - Strakonice, 1990. Hazlbauer, Z.:. Krása středověkých kamen. Odraz náboženských ideí v českém uměleckém řemesle. Praha, 1998. Scheufler, V.:. Lidové hrnčířství v českých zemích. Praha, 1972. Kol.:. Od Velké Moravy po dobu gotickou. Dějiny uměleckého řemesla a užitého umění v českých zemích. Praha, 1999. Janáček, J.:. Přehled vývoje řemeslné výroby v českých zemích v epoše feudalismu. Praha, 1963. Kořan, J.:. Přehledné dějiny československého hornictví. Praha, 1955. Richter, M. - Smetánka, Z.:. Příspěvek k metodice studia středověké keramiky v Čechách. Archeologické rozhledy 11, 1959. Janáček, J.:. Řemeslná výroba v českých zemích v 16. století. Praha, 1967. Hoffmann, G.:. Soupis železných hutí a hamrů v Čechách v období feudalismu. Praha, 1964. Kořan, J.:. Staré české železářství. Praha, 1946. Krajíc, R.. Středověká a novověká užitková keramika z jižních Čech (Morfologie, typologie, technologie a chronologie hrnčířských výrobků z 13.-19. století). Trebišov, 2007. Krajíc, R.:. Středověká kachlová kamna v Táboře (Archeologický výzkum v Křížkově ulici čp. 28). Tábor, 1998. Nekuda, V. - Reichertová, K.:. Středověká keramika v Čechách a na Moravě. Brno, 1968. Richter, M.:. Středověká keramika ze Sezimova Ústí (katalog výstavy). Hluboká nad Vltavou, 1978. Hejdová, D. - Frýda, F. - Šebesta, P. - Černá, E.:. Středověké sklo v Čechách. AH8, 1983. Černá, E. (ed.):. Středověké sklo v zemích Koruny české (Katalog výstavy). Most, 1994. Smetánka, Z.:. Technologie výroby českých kachlů od počátku 14. do počátku 16. století. Památky archeologické 54, 1968. Galuška, L.:. Výrobní areál velkomoravských klenotníků ze Starého Města - Uherského Hradiště. památky archeologické 80, 1989. Eisner, J.:. Základy kovářství v době hradištní v Československu. Slavia Antiqua I, 1948.

Požadavky

Aktivní účast na diskusích v průběhu výuky; průběžné doplňování znalostí o odborné literatuře a probíraných lokalitách i artefaktech.

Garant

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc.