Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slovanské osídlení a raný středověk (UAR / RSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / RSO - Slovanské osídlení a raný středověk, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Slovanská etnogeneze a velká expanze v 6. a 7. století.2.Raně středověké osídlení a pohřbívání ve střední Evropě.3.Další kolonizační vlny ze středního Podunají, změny kulturního vývoje s tím související.4. Život v avarském kaganátu.5. Změny ve struktuře osídlení, vznik sídelních komor s prvními hradišti (jejich význam a funkce).6. Změny v pohřebním ritu.7. Vznik a vývoj Velké Moravy, její vliv v Čechách.8. Vznik českého státu, role Přemyslovců v tomto procesu.9. Hradská soustava jí funkce.10. Nová podoba sídlištní struktury: typy obydlí, vzhled osad, dvorců a hradišť.11.-14. Vývoj hmotné kultury raného středověku : základní keramický a kovový inventář, předměty z kamene a kosti. Vývoj výrobních technologií.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o kulturním vývoji raně středověké společnosti v historickém kontextu.

Literatura

Kuna, M. - Profantová, N. :. Počátky raného středověku v Čechách. Praha, 2005.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, zpracování referátů k základním sledovaným otázkám, doplňování znalostí studiem odborné literatury.

Garant

PhDr. Pavel Břicháček

Vyučující

PhDr. Pavel Břicháček