Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do archeologie II (UAR / RUA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / RUA2 - Úvod do archeologie II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice a periodizace středověku, dějiny bádání, povinná literatura2. Sídelní tradice raného středověku, proměna středověké společnosti (dualismus a pluralismus moci)3. Hospodářské poměry na počátku vrcholného středověku, kolonizace a její důsledky, demografické a sídelní proměny ve 13.-15. století, hranice středověkého hospodářského systému4. Typy sídel a sídlišť v období vrcholného a pozdního středověku, přehled a povinná literatura5. Hrady (královské, šlechtické)6. Sídla nižší šlechty (hrádky, tvrze, hospodářské dvory)7. Vesnice8. Kláštery9. Města (vznik, právní a sídelní uspořádání)10. Typy středověkých měst (královská, poddanská, nezdařená založení)11. Život ve středověkém městě (řemesla a řemeslníci jako specifická složka středověkého městského organismu)12. Organizace a ochrana řemeslnické výroby ve středověku13. Struktura středověké výroby (řemesla potravinářská, oděvní, stavební, kovodělná)14. Lokalizace výroby na středověkých lokalitách (řemesla černá, archeologické příklady)

Získané způsobilosti

Student získá přehled o tvorbě a struktuře středověké společnosti a jejích sídlech z pohledu historie a archeologie jako vstupní informace pro následující cyklus "dějin hmotné kultury středověku I-III". Poznatky uplatní v oborech archeologie, historie, pedagogika.

Literatura

Sklenář, K. a kol.:. Biografický slovník českých, moravských a slezských archeologů. Praha, 2005. Petráň, J.:. Dějiny hmotné kultury I-II. Praha, 1985. Klápště, J.:. Proměna českých zemí ve středověku. Praha, 2005.

Požadavky

Aktivní účast na diskusích v průběhu výuky; průběžné doplňování znalostí o odborné literatuře a probíraných lokalitách

Garant

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc.