Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do environmentální archeologie I (UAR / RUE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / RUE1 - Úvod do environmentální archeologie I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci předmětu budou teoreticky i prakticky probrány soudobé základy geoarcheologie, metody absolutního datování a typy nálezových prostředí.

Získané způsobilosti

Pozornost je zaměřena na teoretické základy přírodovědecky orientované archeologie 20. století. Systematický výklad je věnován změnám přírodního prostředí v pleistocénu a holocénu. Studenti se naučí používat a rozumět výsledkům absolutního datování v archeologii, především radiokarbonové analyze, termoluminiscenci, dendrochronologii, archeomagmetismu a ostatním metodám. Probírána je pedosféra a hydrosféra ve vztahu k archeologii, archeologie koluvií a aluvií a typy nálezových prostředí.

Literatura

Brown, A. G.:. Alluvial geoarcheology. Cambridge, 1997. Jacomet, S. - Kreuz, S.:. Archäobotanik. Aufgaben, Methoden und Ergebnisse vegetations- und agrargeschichtlicher Forschung. Stuttgart, 1999. Dincauze, D.:. Environmental Archaelogy. Cambridge, 2000. Evans, J. - O´Connor, T.:. Environmental Archaelogy. Principles and Methods. London, 1999. Bell, M. - Walker, M. J. C.:. Late Quaternary Environmental Change. Physical and Human Perspectives. Lampeter, 1992. Kuna, M. a kol.:. Nedestruktivní archeologie. Teorie, metody a cíle. Praha, 2004. Ložek, V.:. Příroda ve čtvrtohorách. Praha, 1973.

Požadavky

Zvládnutí teoretických základů geoarcheologie v kontextu archeologie 20. století, zvládnutí používání základních datovacích metod a znalost typů nálezových prostředí v archeologii. Prezentace zadaného tématu a seminární práce.

Garant

doc. PhDr. Jaromír Beneš, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jaromír Beneš, Ph.D.Mgr. Michaela DIVIŠOVÁ