Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do terénní archeologie (UAR / RUT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / RUT - Úvod do terénní archeologie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie a legislativní stránka terénního výzkumu2. Systémy evidence archeologických výzkumů3. Základní pojmy a postupy nedestruktivní archeologie4. Dálkový průzkum Země5. Geofyzikální průzkum6. Metody povrchového průzkumu7. Geodeticko topografický průzkum8. Aplikace geografických informačních systémů9. Typy archeologických lokalit a terénních situací10.Příprava terénního výzkumu11. Archeologický výzkum odkryvem12. Metody odkryvu a jeho dokumentace13. Stratigrafické jednotky, jejich vztahy a formalizovaný popis14. Vyhodnocení terénního výzkumu, nálezová zpráva a publikace

Získané způsobilosti

Student získá přehled o typech terénních aktivit v archeologii. Po absolvování kurzu by měl být schopen připravit projekt terénního výzkumu a dovést ho do konečné fáze (nálezová zpráva a publikace). Rovněž by měl ovládnout základní dokumentační techniky (kresebné, fotografické, geodetické, formulářové apod.)

Literatura

Kuna, M. Archeologický průzkum povrchovými sběry.Zprávy ČAS - Suppllément 23. Praha, 1994. Drewett, P. L. Field Archaeology - An Introduction. University College London Press, 1999. Procházka, R. - Vařeka, P. Manuál terénního archeologického výzkumu odkryvem. ZČU-KAR, Plzeň, 2005. Kuna, M. a kol.:. Nedestruktivní archeologie. Teorie, metody a cíle. Praha, 2004. Harris, E. C.:. Principles of archaeological stratigraphy(second edition). Academic Press London, 1989.

Požadavky

Zápočet bude udělován na základě aktivní účast na cvičeních a písemné práce. Úspěšné složení závěrečné zkoušky vyžaduje dobrou znalost přednášených témat a doporučené literatury.

Garant

PhDr. Jan John, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan John, Ph.D.