Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středověka sídla (UAR / SŘS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / SŘS - Středověka sídla, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj od hradiště ke středověkému hradu.2. Písemné prameny o nejstarších hradech a výsledky archeologických výzkumů.3. České hrady, jejich stavební podoba a funkce.4. Hrad jako vojenské, ale i společenské a kulturní centrum.5. Změny v hradní architektuře v období vrcholného středověku.6. Jihočeské hrady unikátní soubor všech typů objektů s výjimečně dochovanými interiéry.7. Každodenní život na feudálním sídle.8. Život v církevních ústavech ve středověku.9. Denní režim, práva a povinnosti řeholníků.10. Křesťanství a středověké umění: knižní kultura, plastika, sklo.11. Kovový inventář, textil.12. Další interiérové doplňky sakrálních staveb: nástěnná malba, dlaždice atd.13. Kontakty se zahraničními centry románského a gotického umění.

Literatura

Castellologica Bohemica 1-12. Praha, 1989. Menclová, D. České hrady 1-2. Praha, 1976. Ahrens, C. Holzkirchen Europas. Stuttgart, 2001. Sedláček, A. Hrady zámky a tvrze království českého 1-15. Praha. Durdík, T. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. 1989. Merhautová, A. ? Třeštík, D. Románské umění v Čechách a na Moravě. Praha, 1984. Kuthan, V. Středověká architektura v jižních Čechách do poloviny 13. století. České Budějovice, 1976.

Požadavky

Zpracování referátu k dané problematice a jeho přednesení, aktivní diskuse v semináři.

Garant

PhDr. Pavel Břicháček

Vyučující

PhDr. Pavel Břicháček