Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Suroviny a technologie středoevr. prav. (UAR / STPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / STPR - Suroviny a technologie středoevr. prav., Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Organické materiály: dřevo, kosti, paroh, škeble. Způsoby jejich získávání, opracování a využití.2.Organické materiály: zpracování kůže, textilnictví. Způsoby jejich získávání, opracování a využití.3.Kámen - suroviny štípané kamenné industrie. Jejich druhy, ložiska a jejich exploatace, využití.4.Kámen - suroviny broušené kamenné industrie a další využití kamene. Jejich druhy, ložiska a jejich exploatace, využití.5.Drahé kameny. Jejich druhy, ložiska a jejich exploatace, využití.6.Keramika a hlína. Ložiska využitelných hlín, jejich exploatace, zpracování hlíny a výroba keramiky, druhy keramiky.7.Grafit. Jeho ložiska, exploatace, využití.8.Zlato. Jeho ložiska, exploatace, využití.9.Stříbro. Jeho ložiska, exploatace, využití.10.Měď a cín. Jejich ložiska, exploatace, využití.11.Železo. Jeho ložiska, exploatace, využití.12.Sůl. Jeho ložiska, exploatace, využití.13.Jantar. Jeho ložiska, exploatace, využití.14.Sklo. Jeho ložiska, exploatace, využití.

Získané způsobilosti

Student získá prohloubený přehled o surovinách a technologiích středoevropského pravěku.

Literatura

Beck, W. - Bouzek, J. - Dreslerová, D. (eds.). Amber in Archaeology. Praha, 1993. Hovorka, D. - Illášová, L. Anorganické suroviny doby kamennej. Nitra, 2002. Lehrberger, G. a kol. Das prähistorische Gold in Bayern, Böhmen und Mähren: Herkunft - Technologie - Funde. 1997. Hlava, M. Grafit v době laténské na Moravě. 2008. Pleiner, R. Iron in archaeology. The European Bloomery Smelters. Praha, 2000. Přichystal, A. Kamenné suroviny v pravěku východní části střední Evropy. Brno, 2009. Ustohal, V. Kovy a slitiny. Brno, 1992. Venclová, N. Prehistoric glass in Bohemia. Praha, 1990. Kern, A. a kol. (ed.). Salz - Reich. 7000 Jahre Hallstatt. Wien, 2008. Rada, P. Slabikář keramika. Praha, 1997.

Požadavky

Znalosti probíraného tématu a doporučené odborné literatury; přihlíženo bude i k aktivní účasti na diskusích v průběhu výuky.

Garant

doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.