Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do klasické archeologie (UAR / UKA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / UKA - Úvod do klasické archeologie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Úvod3. Egejská doba bronzová, Kypr a přední východ; temná staletí v Řecku4. Doba bronzová a raná doba železná v Itálii5. Foiničané, řecká kolonisace, orientalisující období v Řecku a Itálii6. Archeologie a umění archaického období v Řecku a Itálii7. Archeologie a umění Řecka 5.-4. stol.8. Archeologie a umění Itálie 5-4. stol.9.- 10.Archeologie a umění helénistického a republikánského Středomoří11.-12.Archeologie a umění římského císařství a pozdní antiky13.-14.Archeologie římských provincií

Získané způsobilosti

Základní orientace v archeologii a kulturních dějinách antického Středomoří.

Literatura

Strong, D. Antické umění. Praha, 1970. Shanks, M. Classical archaeology of Greece. Londýn - New York, 1997. Camporeale G. Die Etrusker. Düsseldorf, 2003. Fischer, Th. (ed.). Die römische Provinzen, eine Einführung in ihre Archäologie. Stuttgart, 2001. Higgins, R. Egejské a mykénské umění. Praha, 1973. Bouzek, J. Etruskové, jiní než všechny ostatní národy. Praha, 2003. Borbein, A. H. - Hölscher, T. - Zanker, P. Klassische Archäologie: Eine Einführung. Berlin, 2009. Hölscher, T. Klassische Archäologie: Grundwiss. Stuttgart, 2002. Boardman, J. Řecké umění. Praha, 1975. Bouzek, J - Ondřejová, I. Řecké umění. Studia Hercynia VIII. Supplementum. Praha, 2004. Sakař, V. - Bouzek, J. Římské provincie a limes Romanus ve střední a západní Evropě. Praha, 1990. Zanker, P. The Power of Images in the Age of Augustus. 1990. Bouzek, J. - Ondřejová, I. - Musil, J. Úvod do klasické archeologie. Praha, 2008.

Požadavky

Písemný test.

Vyučující

Mgr. Jan Kysela