Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Náboženství, symboly a rituály (UAR / VPŘ10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / VPŘ10 - Náboženství, symboly a rituály, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky archeologické teorie a metody, studia náboženství a symbolů v pravěku.2. Duchovní život lovců a sběračů období paleolitu a mezolitu.3. Problematika symbolů a rituálů v období neolitu.4. Sociokultovní architektura, příkopová ohrazení a megalitické stavby a chrámy. Rituální artefakty období eneolitu.5. Prezentace specifických aspektů pohřebního ritu v pravěku Evropy.6. Problematika symbolů a rituálů v době bronzové.7. Kult a rituál v době halštatské.8. Symbolické movité a nemovité artefakty doby laténské.9. Problematika demonstrační architektury.10.Stavební obětiny a další archeologickými metodami dokumentovatelné rituální praktiky.11.Odraz křesťanství v pohřebním ritu ve středověku.12.Středověká sakrální architektura a její symbolický význam.13.Evropský středověk a jeho symboly.14. Závěrečný test.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o problematice ?náboženství, symbolů a možných rituálů v minulosti?, metodologické a teoretické stránce studia této problematiky a různé interpretaci těchto specifických jevů lidské společnosti.

Literatura

Hofrichter, H. (ed). Die Burg ? ein kulturgeschichtes Phänomen. Marksburg/Braubach, 1994. Foltýn, D .- Sommer, P. - Vlček, P. Encyklopedie českých klášterů. Praha, 2002. Durdík, T. K problematice výskytu demonstrační architektury na českých hradech. Muzejní a vlastivědná práce - Časopis Společnosti přítel starožitností 42/112. 2004. Kovárník, J. K významu antropomorfních a gynekomorfních nádob. Památky archeologické ? Supplementum 13. 2000. Rybová, A. ? Soudský, B. Libenice. Keltská svatyně ve středních Čechách. Praha, 1962. Neustupný, J. Náboženství pravěkého lidstva v Čechách a na Moravě. Praha, 1940. Podborský, V. Náboženství pravěkých Evropanů. Brno, 2006. Podborský, V. Pravěká sociokultovní architektura na Moravě. Brno, 1999. Hrala, J. ? Šumberová, R. ? Vávra, M. Velim. A Bronze Age fortified site in Bohemia. Praha, 2000. Sommer, P. Začátky české sakrální architektury. Muzejní a vlastivědná práce ? Časopis Společnosti přátel starožitností 39. 2001. Sommer, P. Základová obětina z máchovského kostela. Sborník katolické teologické fakulty UK, dějiny umění-historie II (sborník k poctě Jiřího Kuthana). 2005.

Požadavky

Aktivní účast na diskusích v průběhu výuky; průběžné doplňování znalostí o probírané látce a příslušné literatuře. Prokázání získaných znalostí při závěrečném testu.

Garant

Mgr. Petr Menšík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Josef Hložek, Ph.D.Mgr. Petr Menšík, Ph.D.