Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace antropol. metod v archeologii (UAR / VPŘ11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / VPŘ11 - Aplikace antropol. metod v archeologii, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Antropologie všeobecně, úvod do studia2. "Bioarcheologie" a její využití3. Evoluční linie člověka a jeho změny v průběhu holocénu4. Struktura kosti a zubu5. Lidská kostra6. Vliv prostředí na kost7. Tafonomické procesy, aneb v hrobě je to vždycky jinak8. Demografické odhady (věk, pohlaví)9. Zdravotní stav10.Traumata11.Pracovní zátěž12.Strava13.Příbuzenství14.Kulturní modifikace

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o metodách, které nabízí fyzická antropologie při řešení archeologických témat. Po absolvování kurzu budou vědět, jak mají zacházet s kosterním materiálem, co o něm vypovídají post depoziční procesy a jaké možnosti má antropolog k zodpovězení archeologických otázek.

Literatura

Čihák, R. Anatomie 1. Praha, 2001. Stloukal, M. - Dobisíková, M. - Kuželka, V. - Stránská, P. - Velemínský, P. - Vyhnánek, L. - Zvára, K. Antropologie. Příručka pro studium kostry. Praha, 1999. Weiss, E. Bioarchaeological Science: What we have learned from human skeletal remains. Hauppauge, 2009. Larsen, C.S. Bioarchaeology. Cambridge, 1997. Soukup, M. Dějiny antropologie. Praha, 2005. Prokeš, L. Posmrtné změny a jejich význam při interpretaci pohřebního ritu (ke vztahu mezi archeologií a forenzními vědami). Brno, 2007. Cartmill, M. - Smith, F.H. The human lineage. New Jersey. Bahn P. Vepsáno do kostí. Jak lidské ostatky odhalují tajemství mrtvých. 2008.

Požadavky

Zápočet bude studentovi udělen za 85% docházku (2 možné absence) a úspěšné absolvování zápočtového testu.

Garant

Mgr. Kristýna Farkašová

Vyučující

Mgr. Kristýna Farkašová