Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neolit a eneolit Moravy (UAR / VPŘ12)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / VPŘ12 - Neolit a eneolit Moravy, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přechod mezolitu a neolitu. Neolitizace střední Evropy.2. Starý neolit. Kultura s lineární keramikou.3. Vlivy želiezovské skupiny, šárecký stupeň LnK4. Střední neolit. Kultura s vypíchanou keramikou.5. Mladý neolit. Lengyelská kultura - starší stupeň6. Lengyelská kultura. Přechod staršího a mladšího stupně. Klimatické změny7. Závěr neolitu. Lokální skupiny.8. Eneolit jako pojem. Skupina Retz-Křepice-Bajč.9. Časný a starý eneolit. Jordanovská kultura, kultura s nálevkovitými poháry.10. Střední eneolit. Badenská kultura. Kultura kulovitých amfor. Bošácká kulturní skupina.11. Mladý eneolit12. Pozdní eneolit. Kultura se zvoncovitými poháry13. Pozdní eneolit. Kultura se šňůrovou keramikou.14. Shrnutí neolitu a eneolitu Moravy

Získané způsobilosti

Přehled o dosavadních poznatcích neolitu a eneolitu na Moravě.

Literatura

Pavlů, I. - Zápotocká, M. (eds.). Archeologie pravěkých Čech 3. Neolit. Praha. Podborský, V. a kol. Dvě pohřebiště neolitického lidu s lineární keramikou ve Vedrovicích na Moravě. Brno, 2002. Přichystal, A. Kamenné suroviny v pravěku východní části střední Evropy. Brno, 2009. Janák, V. Lengyel-Kultur in Oberschlesien. Kraków, 2007. Čižmář, Z. Nástin relativní chronologie lineární keramiky na Moravě (Poznámky k vývoji výzdobného stylu). 1998. Kalábková, P. osídlení střední Moravy (příspěvek k vypovídacím možnostem dosavadních pramenů). Brno, 2008. Podborský, V. (ed.). Pravěké dějiny Moravy. Brno. Vaškových, M. ? Schenk, Z. ? Kuča, M. ? Škrdla, P. ? Langová, J. Předběžná zpráva o struktuře neolitického osídlení středního a severní části dolního Pomoraví a dolního Pobečví. Nitra, 2008.

Požadavky

Základní orientace v problematice neolitu a eneolitu Moravy.

Garant

Mgr. Martin Kuča

Vyučující

Mgr. Martin Kuča