Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie konfliktu (UAR / VPŘ19)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / VPŘ19 - Archeologie konfliktu, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do archeologie válečných konfliktů a problematiky Třicetileté války2. Archeologie bojišť3. Archeologie fortifikací4. Hmotná kultura vojsk5. Hmotná kultura doprovodu vojsk6. Od hromadných hrobů k hrobkám vojevůdců7. Mincovní depoty a poklady8. Zánikové horizonty ve městech9. Postižený venkov a redukce sídelní sítě10. Od reformace k rekatolizaci11. Politická moc a propaganda12. Na hranici, archeologie mezi renesancí a barokem

Získané způsobilosti

Absolvováním kurzu získá student konkrétní představu o současném stavu a perspektivách archeologického výzkumu válečných konfliktů nejen v domácím prostředí, ale i ve světovém kontextu. Bude seznámen s přínosem současné archeologie k formování památkové ochrany významných bojišť.

Literatura

Foard, G. Battlefield Archaeology of the English Civil War. Oxford, 2012. Brock, T. ? Homann, A. Schlachtfeld-archäologie. Auf den Spuren des Krieges. Stuttgart, 2011. Matoušek, V. Třebel. Obraz krajiny s bitvou. Praha, 2007. Cederlund, C. O. - Hocker, F. Vasa I. The Archaeology of Swedish Warship of 1628. Stockholm, 2006. Vencl, S. War and Warfare in Archaeology. 1984.

Požadavky

Znalost probraného tématu.

Garant

Mgr. Michal Preusz

Vyučující

Mgr. Michal Preusz