Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Centra raného středověku (UAR / VPŘ4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / VPŘ4 - Centra raného středověku, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem raně středověkého centra a jeho definice2. Historie výzkumu raně středověkých center3. Počátky raně středověkých center, mezi antikou a raným středověkem4. Přehled raně středověkých center v Čechách5. Přehled raně středověkých center na Moravě6. Přehled raně středověkých center ve střední Evropě7. Přehled raně středověkých center v Severní a západní Evropě8. Struktura center (opevnění, zástavba, komunikace)9. Populace raně středověkých center (pohřebiště, sociální struktura)10. Centra a jejich zázemí11. Sakrální architektura12. Centra a životní prostředí13. Doklady řemeslné výroby14. Centra a dálkový obchod

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá základní přehled o struktuře a vývoji raně středověkých center Evropě v průběhu 7. ? 11. století. Student bude schopen zařadit a popsat roli raně středověkých center v kontextu historického vývoje Evropy. Student bude schopen popsat a kriticky zhodnotit prameny důležité pro výzkum raně středověkých center, zejména v rovině hmotné kultury.

Literatura

Lutovský, M. Encyklopedie Slovanské Archeologie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha, 2001. Macháček, J. - Ungermann, Š. (Hrsg.). Frühgeschitliche Zentralorte in Mitteleuropa, Studien zur Archäologie Europas 14. Bonn, 2011. Košnar, L. Severní Evropa v raném středověku a vikinská expanze, Studia Mediaevalia Pragensia III. Praha, 1992. Sláma, J. Střední Čechy v raném středověku, II. Hradiště, příspěvky k jejich dějinám a významu, PRAEHISTORICA XI. Praha, 1981. Macháček, J. The rise of Medieval Towns and States in East Central Europe, Early Medieval Centres as Social and Economic Systems. Leiden - Boston, 2010.

Požadavky

Úspěšné ukončení předmětu je podmíněno dobrou znalostí přednášených témat.

Garant

Mgr. Jan Mařík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Mařík, Ph.D.