Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Č. Budějovice ve střed. a raném novověku (UAR / VPŘ5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / VPŘ5 - Č. Budějovice ve střed. a raném novověku, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj osídlení a založení města2. Topografie a okolí3. Městská správa - definice města, privilegia, radnice4. Sociální vývoj a struktura5. Hospodářství města - řemesla (pivovarnictví, mincovnictví), cechy6. Obchod7. Výzkum středověkého města - metodika, dokumentace8. Měšťanský dům9. Obory spolupracující s archeologií středověku10. Archeologické výzkumy na území města - Krajinská ulice, ulice U Černé věže11. Městské opevnění a komunikace12. Církevní objekty - církevní správa a poměry, kostely, kláštery, náhrobky13. Vodní zdroje14. Hmotná kultura - analýza a typologie keramiky

Získané způsobilosti

Student získá přehled o vzniku a genezi města, sociálním vývoji a hospodářství. Seznámí se s nejdůležitějšími archeologickými lokalitami a hmotnou kulturou středověkého městského prostředí.

Literatura

Hoffmann, F. České město ve středověku. Praha, 1992. Petráň, J. Dějiny hmotné kultury I/1, I/2. Praha, 1985. Novotný, M. a kol. Encyklopedie Českých Budějovic. České Budějovice, 2006. Smetánka, Z. Hledání zmizelého věku. Praha, 1987.

Požadavky

Aktivní účast v průběhu výuky; průběžné doplňování znalostí o odborné literatuře a probíraných lokalitách.

Garant

Mgr. Simona Foltýnová

Vyučující

Mgr. Simona Foltýnová