Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jedinec a rodinné společenství (UAR / VPŘ66)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / VPŘ66 - Jedinec a rodinné společenství, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Populační vývoj od závěru pravěku a starověku k počátkům raného novověku2. Zdraví a nemoc středověkého člověka - středověká medicína3. Manželství raného středověku4. Manželství vrcholného a pozdního středověku5. Dítě a jeho život od narození po vstup do dospělosti6. Vesnický dům7. Městský dům I8. Městský dům II9. Panské sídlo a klášterní komunita10. Rodinný krb a "teplo domova"11. Vybavení obytného interiéru - nábytek12. Kuchyně a způsoby přípravy stravy13. Strava a jídelníček středověkého člověka - stolování14. Oděv jako výraz společenského postavení

Získané způsobilosti

Student získá na základě písemných, ikonografických, archeologických a architektonických pramenů přehled o utváření základní společenské jednotky - rodiny a její fungování v průběhu středověkého vývoje. Poznatky uplatní v oborech historie, archeologie a pedagogiky.

Literatura

H. Kühnel a kol.:. Alltag im Spätmittelalter, Styria. Graz-Wien-Köln, 1985. J. Petráň:. Dějiny hmotné kultury II/1. Praha, 1995. P. Horská - M. Kučera - M. Maur - M. Stloukal:. Dětství, rodina a stáří v dějinách Evropy. Praha, 1990.

Požadavky

Diskusní aktivita v průběhu přednášek a aktivní doplňování poznatků z odborné literatury a terénu.

Garant

PhDr. Miloš Drda, CSc.

Vyučující

PhDr. Miloš Drda, CSc.