Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etruská Itálie (UAR / VPŘ7)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / VPŘ7 - Etruská Itálie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Všechny přednášky budou koncipovány s důrazem na kontakty se střední Evropou i dalšími evropskými oblastmi, na návaznost na předchozí evropský vývoj. Zasadí etruskou kulturu do celoevropského kontextu.1.Charakteristika oboru, dějiny etruskologie2.Předetruská Itálie3.Villanovská kultura4.Původ Etrusků, počátky5.Orientalizující období v Etrurii (charakteristika, hrobky; plastika; keramika; zbraně)6.Archaická Etrurie (charakteristika, hrobky; plastika; keramika; zbraně)7.Náboženství Etrusků8.Etruská sakrální architektura9.Úloha Etrusků v Římě, asimilace10.Urbanismus etruských měst11.Klasická Etrurie (charakteristika, hrobky; plastika; keramika; zbraně)12.Etruský helénismus (charakteristika, hrobky; plastika; keramika; zbraně)13.Topografie Etrurie, ekonomika14.Etruskové a střední Evropa, kontakty

Získané způsobilosti

Posluchač získá orientaci v archeologii předřímské Itálie s akcentem na etruskou kulturu v jednotlivých obdobích jejího vývoje, znalosti o etruském náboženství a materiální kultuře - funerální a sakrální architektuře, urbanistice a městských aglomeracích, ale i uměleckém řemesle. Dokáže zhodnotit vztahy Etrusků s ostatní Evropou.

Literatura

Böethius, A. Etruscan and Early Roman Architecture. Baltimoore, 1978. Spivey, N. Etruscan Art. London, 1997. Haynes, S. Etruscan Civilization. A Cultural History. Los Angeles, 2000. Barker, G. - Rasmusen, T. Etruskové. Praha, 2005. Bouzek, J. Etruskové, jiní něž ostatní národy. Praha, 2003.

Požadavky

Základní orientace v archeologii předřímské Itálie, v její topografii a historii. Znalost jednotlivých období Etruské materiální kultury a nejdůležitějších archeologických lokalit.

Garant

Mgr. Ing. Stanislava Kučová

Vyučující

Mgr. Ing. Stanislava Kučová