Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středověké osídlení a rudní hornictví (UAR / VPŘ91)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / VPŘ91 - Středověké osídlení a rudní hornictví, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, přírodní podmínky2. Středověká kolonizace na Českomoravské vrchovině 13. Kolonizace na Českomoravské vrchovině 24. Úvod do středověké montánní archeologie 15. Exploatace zlata na Českomoravské vrchovině6. Evropská montánní archeologie 17. Evropská montánní archeologie 28. Havlíčkobrodský rudní revír a výzkum středověkého rudního hornictví9. Pelhřimovský rudní revír a výzkum středověkého rudního hornictví10.Jihlavský rudní revír a středověká těžba stříbra - obecné teze a základy11. Struktura důlní aglomerace na Starých Horách 1 - prospekce, těžba, úprava, hutnictví a výroba stříbra12. Struktura důlní aglomerace na Starých Horách 2 - dřevěné stavby a jejich interpretace13. Metalurgie barevných kovů a stříbra na území středověké Jihlavy a vztah k dolům na Starých Horách

Získané způsobilosti

Absolvent přednáškového cyklu by měl získat vědomosti o významné složce života ve středověku a základní znalosti o středověkých pyrometalurgických postupech, zaměřených na produkci barevných kovů.

Literatura

Dahm, C. - Lobbedey, U. - Weisgerber, G. Der Altenberg. Bergwerk und Siedlung aus dem 13. Jahrhundert im Siegerland. Bonn, 1998. Schwabenicky, W. Der mittelalterliche Silberbergbau im Erzgebirgsvorland und im westlichen Erzgebirge. Chemnitz, 2009. Alper, G. "Johannes Kurhaus". Ein mittelalterlicher Blei-/Silberverhüttungsplatz bei Clausthal-Zellerfeld im Oberharz. Materialhefte zur Ur- und Frühgeschichte Niedersachsens, Band 32. Rahden/Westfalen, 2003. Bartels, Ch.- Fessner, M. - Klappauf, L. - Linke, F.A. Montanregion Harz. Kupfer, Blei und Silber aus dem Goslarer Rammelsberg von den Anfängen bis 1620. Die Entwicklung des Hüttenwesens von den frühmittelalterlichen Schmelzpätzen im Wald bis zur Metallerzeugung in großem Maßtab am Beginn des 17. Jahrhunderts nach den archäologischen und schriftlichen Quellen. Bochum, 2007. Nováček, K. Nerostné suroviny středověkých Čech jako archeologický problém (Bilance a perspektivy výzkumu se zaměřením na výrobu a zpracování kovů). 2001. Vaněk, V. ? Velebil, D. Staré hutnictví stříbra ? Altes Silberhüttenwesen . Jihlava, 2007. Hrubý a kol. Středověká hornická aglomerace na Starých Horách u Jihlavy ? Das mittelalterliche Bergbauzentrum in Staré Hory (Altenberg) bei Jihlava (Iglau). 2006.

Požadavky

Zápočet bude udělen za vypracování původní eseje o rozsahu min. 1,5 stránky dle standardních pravidel, užívaných u referátů, seminárních prací apod. Přihlédnuto bude k docházce studenta a jeho celkové práci v rámci výuky tohoto předmětu. Studenti, kteří v posledních 3 letech publikovali příspěvek v odborném periodiku a v tématickém rozsahu tohoto předmětu, nemusejí pro udělení zápočtu již vypracovávat jinak požadovanou esej.

Garant

Mgr. Petr Hrubý, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Hrubý, Ph.D.