Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počátky zemědělství (UAR / VPŘ92)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / VPŘ92 - Počátky zemědělství, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Definice zemědělství a Vavilovova centra.2.Klima pozdního pleistocénu a role klimatických událostí.3.Výživa a společnost pozdního paleolitu.4.Výživa a společnost mezolitu.5.Epipaleolit Předního východu.6.Neolit Předního východu.7.Epipaleolit a neolit severní Afriky.8.Domestikace v Číně a Indii.9.Domestikace v Japonsku.10.Domestikační centra v Africe.11.Domestikační centra ve střední Americe.12.Domestikační centra v jižní Americe.

Získané způsobilosti

Studenti získají rozhled o soudobých poznatcích o počátcích zemědělství v globálním měřítku, ale také odpovědi na otázku, co zemědělství vlastně je z hlediska kulturní a sociální evoluce lidského druhu. Zvláštní důraz je kladen na četbu a terminologii řady příbuzných přírodovědných a historických oborů.

Literatura

Binford, L. Constructing Frames of Reference. Berkeley - Los Angeles - Toronto, 2001. Bellwood, P. First Farmers. The Origins of Agricultural Societies. London, 2005. Gregg, S.A. Foragers and Farmers. Chicago, 1988. Roberts, N. The Holocene. An Environmental History. London, 2007. Rindos, D. The Origins of Agriculture. An Evolutionary Perspective. San Diego ? Toronto , 1984.

Požadavky

Orientační znalost přednášené látky a vybrané monografie.

Garant

doc. PhDr. Jaromír Beneš, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jaromír Beneš, Ph.D.