Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny každodenní kultury středověku I (UAR / WDKS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / WDKS1 - Dějiny každodenní kultury středověku I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výroba a zpracování kovů ve středověku - přehled, třídění, povinná literatura2. Získávání drahých kovů (dobývání, rýžování, sběry, prospektorská činnost, historické těžební revíry v ČR a jižních Čechách)3. Prvotní zpracovávání neželezných surovin (organizace práce, doly, úpravny rud, prubířství - příklady archeologických nalezišť)4. Hutnictví železa (výroba železa z rud, hutě, tavicí pece - archeologická naleziště, experimentální tavby)5. Kovářství, kovotepectví, kovolijectví - dějiny řemesel na základě pramenů psaných, ikonografických a národopisných6. Kovárny a hamry - podoba, vybavení a provoz na základě pramenů psaných, ikonografických a národopisných7. Archeologické doklady středověkých a raně novověkých kováren na území ČR8. Zvonařství - historie výroby zvonů na základě pramenů písemných, ikonografických a hmotných od starověku po současnost9. Zvon jako kovolitecký výrobek - deskripce, typologie, příklady dochovaných výrobků od raného středověku po novověk10. Výroba zvonů - technologie, výzdoba, archeologické nálezy zvonařských dílen, komparace se současnou výrobou.11. Další řemesla, zpracovávající železo a barevné kovy - druhy řemesel, příklady archeologických nálezů (tavicí pece, pracoviště pasířů, specifické archeologické nálezy - nářadí ad.)12. Hmotná kultura 13.-17. století - výrobky z kovů; úvod do problematiky, základy třídění do skupin, literatura13. Hmotná kultura 13.-17. století - stavební kování (hřebíky, petlice, řetězy, skoby, petlice, zámky, klíče - typologie, chronologie)14. Hmotná kultura 13.-17. století - výrobky z kovů (výbava interiérů - nábytek a jeho kovové součásti - určování, typologie)

Získané způsobilosti

Student získá komplexní informace o středověkém řemesle, jeho provozovatelích, technologiích i postavení řemesla ve struktuře středověké společnosti. Seznámí se s hmotnými nálezy, jejich původní funkcí i metodikou třídění a vyhodnocování v oboru středověké archeologie. Poznatky uplatní v oblasti archeologické památkové péče, muzeologie, vědy i pedagogiky.

Literatura

Petráň, J.. Dějiny hmotné kultury I/1, I/2. Praha, 1985. Pleiner, R.. Iron in Archaeology. Early European Blacksmiths. Praha, 2006. Pleiner, R.. Iron in Archaeology. The European bloomery Smelters. Praha, 2000. Krajíc, R.. Sezimovo Ústí. Archeologie středověkého poddanského města 3. Kovárna v Sezimově Ústí a analýza výrobků ze železa I-II. Praha - Sezimovo Ústí - Tábor, 2003.

Požadavky

Aktivní účast na diskusích v průběhu výuky; průběžné doplňování znalostí o odborné literatuře a probíraných lokalitách i artefaktech.

Garant

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc.Mgr. Martin PTÁK