Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní komunikace (UBO / BIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / BIK - Interkulturní komunikace, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Interkulturalita a interkulturní komunikace; Základní rysy interkulturní komunikace; Projekce kulturních rozdílů do pracovní oblasti; Problémy v evropské spolupráci - obecné, kulturní, komunikační; Styl práce a komunikace v multinacionální skupině, komunikace třetí řečí; Strategie vedoucí ke zlepšení komunikace a vzájemného pochopení mezi partnery různého etnického původu; České kulturní standardy z pohledu cizinců; České a německé kulturní standardy ve vzájemném srovnání.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s teorií interkulturní komunikace, pozná základní komponenty etnosů - národů a hlavní znaky a typy kultury. Orientuje se v typech kontrastních kulturních dimenzí ovlivňujících lidské chování v procesu interkulturního dorozumívání. Osvojí si základy sociokulturní kompetence, zejména ve vztahu k německy mluvícím zemím.

Literatura

Jaklová, A.:. Interkulturalita a interkulturní komunikace. In: Člověk - jazyk - text. Ed. A. Jaklová. České Budějovice, JU, 2008. Nový I.-Schoroll-Machl S. et al. Interkulturní komunikace v řízení a podnikání. Praha, Management Press, 2003. Jaklová, A.:. K základním pojmům interkulturní komunikace. In: Jazyk a komunikácia v súvislostiach II. Ed. Oĺga Orgoňová. Bratislava, Univerzita Komenského, 2007. Otto, U. (eds.):. Fremde und Andere in Deutschland-Einverleiben, Ausgrezncen. Leske und Budrich. Opladen, 1995. Hoopes, D. S.:. Intercultural communication concepts and the psychology of intercultural experience. In: Pusch, M. D., A cross cultural training approach. New York, 1979. Hughes-Wiener, G.:. The "learning how to learn" approach to cross-cultural orientation. In: International Journal of Intercultural Relations, roč. 10, s. 485-505. 1986.

Požadavky

Samostatné studium vybraných témat z teorie interkulturní komunikace.Týmová seminární práce na téma doklady a zkušenosti interkulturního chování a interkulturní komunikace.

Garant

prof. PhDr. Alena Jaklová, CSc.