Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 19. století II (UBO / BIXX2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / BIXX2 - Česká literatura 19. století II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Situace v dobové společnosti, kultuře a umění; 2.-3. generace almanachu Máj (1858), poezie a próza; 4. dvě podoby parnasismu v české literatuře, ruchovský a lumírovský model kultury a literatury; 5.-7. Svatopluk Čech, Jaroslav Vrchlický, Julius Zeyer, Josef Václav Sládek. Nové kontakty se slovanskými a západními literaturami; 8. podoby realistické literatury; 9. historická próza; 10. próza s tématikou venkova; 11. realistické drama; 12. novoromantismus a art noveau na konci století; 13. rozvoj literární kritiky; 14. proměny realismu (naturalismus, impresionismus).

Získané způsobilosti

Široký přehled o literatuře a hlavních tendencích uvedeného období i sekundární literatuře k dané tématice. Schopnost interpretace základních literárních děl.

Literatura

Holý, J. - Janáčková, J. - Lehár, J. - Stich, A.:. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha, 1998. Pohorský, M. (ed.):. Dějiny české literatury III. Literatura 2. poloviny 19. století. Praha, 1960. Haman, A.:. Trvání v proměně. Česká literatura 19. století. Praha, 2007.

Požadavky

Splnění podmínek zápočtu (aktivní účast ve výuce, splnění testu / odevzdání eseje). Dosažení zkoušky: široký přehled o literatuře a hlavních tendencích uvedeného období a sekundární literatury. Schopnost interpretace základních literárních děl.

Garant

prof. PhDr. Dalibor Tureček, DSc.

Vyučující

prof. PhDr. Dalibor Tureček, DSc.