Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie literární interpretace (UBO / BMLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / BMLI - Metodologie literární interpretace, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hermeneutická interpretace; Literární interpretace a formalismus; Český strukturalismus; Pragmatismus a literární interpretace; Rekonstrukce; Reader - response theory; Harold Bloom - Úzkost z vlivu; Paul de Man - Slepota a vhled; Teorie W. Isera; Nová historie v pojetí S. Greenblatta; Existencialismus a literární interpretace; Teorie G. Hartmanna; R. Rorty a literatura; Obecné problémy literární interpretace - shrnující teze.

Získané způsobilosti

Student is able to explain and interpret main concepts of literary theory of 20th century.Student je schopen vysvětlit a interpretovat hlavní koncepty literární teorie 20. století.

Literatura

Greenblatt, S.:. Allegory and Representation. Baltimore, 1981. Man, P. de:. Blindness and Insight. Minnesota, 1995. Bílek, P. A.:. Hledání jazyka interpretace. Brno, 2003. Eco, U.:. Interpretácia a nadinterpretácia. Bratislava, 1995. Lyotard, J. F. O postmodernismu. Praha, 1993. Mukařovský, J.:. Studie z estetiky. Praha, 1966. Ricoeur, P.:. Teória interpretácie. Bratislava, 1997. Grondin, J. Úvod do hermeneutiky. Praha, 1997.

Požadavky

Aktivní účast na diskusi během kursu.

Garant

prof. PaedDr. Vladimír Papoušek, CSc.

Vyučující

Mgr. David Skalický, Ph.D.