Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší česká literatura I (UBO / BSCL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / BSCL1 - Starší česká literatura I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Periodizace dějin starší české literatury, významní badatelé a sekundární literatura. 2. Podoba rukopisné knihy a její výzdoba. 3. Literatura Velké Moravy a význam působení Konstantina a Metoděje. 4. Počátky literárního vývoje v Čechách, staroslověnská a latinská literatura. 5. Legendistika a počátky kronikářství. 6. Kosmas a jeho první a druhé pokračování. 7. Počátky česky psané literatury, duchovní lyrika. 8. Kronika tak řečeného Dalimila, vývoj eposu - staročeská Alexandreida. 9. Literatura a kultura doby Karlovy a její žánrová rozmanitost. Vliv university na kulturní rozvoj země, ohlasy italské renesance na dvoře Karla IV. 10. Literární tvorba Karla IV. a dobové kronikářství. 11. Legendy jeho doby, veršované satiry, vývoj eposu a dramatu, středověká lyrika milostná a žákovská a její vývoj 12. Předchůdci Husovi a Štítný v evropském kontextu. 13. Život, dílo a poselství Mistra Jana Husa. 14. Husitská a protihusitská literatura a její žánry.

Získané způsobilosti

Student má být schopen vysvětlit synchronní a diachronní pohled na starší českou literaturu, její žánrový vývoj, pojednat o významných osobnostech a literárních památkách v historickém kontextu a v kontextu evropské literatury.

Literatura

Lehár, J., Stich, A.:. Česká literatura I. Praha, 1997. Dějiny české literatury I. Praha, 1959. Novák, A.:. Přehledné dějiny literatury české. Brno, 1995. Bohatcová, M.:. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, Panorama, 1990. Lehár, J. - Stich, A.:. Česká literatura I. Praha, 1997. Lehár, J.:. Česká středověká lyrika. Praha, 1990. Vašica, J.:. Literární památky epochy velkomoravské. Praha, 1992. Vašica, J.:. Literární památky epochy velkomoravské. Praha, Vyšehrad, 1996. Kolár, J.:. Marginálie k historickému myšlení o české literatuře. Brno, 2007. Kolár, J.:. Návraty bez konce. Praha, 1999. Vilikovský, J.:. Písemnictví českého středověku. Praha, 1942. Vilikovský, J.:. Písemnictví českého středověku. Praha, Universum, 1948. Syntetické dějiny literatury (Vlček, Jakubec, Novák, Mukařovský). Petrů, E.:. Vzdálené hlasy. Praha, 1996. Petrů, F.:. Vzdálené hlasy. Praha, 1996.

Požadavky

aktivní práce v semináři, referáty

Garant

Mgr. Marie Škarpová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie Škarpová, Ph.D.