Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český národní korpus (UBO / ČNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / ČNK - Český národní korpus, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata kurzu:Český národní korpus a jeho význam. Anotace a značkování ČNK. Korpusy psané a mluvené češtiny. Korpusový manažer Bonito ? možnosti vyhledávání v korpusech SYN2000 a SYN2005. Jazykový materiál korpusu SYN2010. Vyhledávání jazykových jevů z různých jazykových rovin v ČNK. Korpus mluvené češtiny ORAL2008. Využití ČNK při studiu českého jazyka. Využití ČNK ve výuce českého jazyka. Samostatné zpracování lingvistického jevu pomocí korpusových metod.

Literatura

Český národní korpus. Praha: Ústav Českého národního korpusu FF UK 2006. Kučera, K. a kol.:. Český národní korpus. úvod a příručka uživatele. UK Praha, 2000. Dostupný z: http://korpus.cz/. Čermák, F. - Blatná, R.:. Jak využívat Český národní korpus. Praha: NLN, 2005. Karlík, P.:. Korpus jako zdroj dat o češtině. Brno: MU, 2004. Čermák, F. - Blatná, R.:. Korpusová lingvistika - stav a modelové přístupy. Praha: NLN, 2006. Šulc, M.:. Korpusová lingvistika: první vstup. Praha: Karolinum, 1999. Čermák, F. a kol.:. Studie z korpusové lingvistiky. Praha: Karolinum, 2000. Tušková, J. M.:. Variantní a dubletní tvary v současné deklinaci apelativních feminin. 1. vyd. Brno: MU, 2006. Kocek, J. - Kopřivová, M. - Kučera, K. a kol:. Český národní korpus - úvod a příručka uživatele. Praha: ÚČNK FF UK, 2000. Čermák, F.:. Jazykový koorpus: Prostředek a zdroj poznání. Slovo a slovesnost 56, 1995, č. 2, s. 119-140. Čermák, F.:. Korpus, informace a lingvistika. In: Přednášky z XLVIII. běhu Letní školy slovanských studií. Praha: FF UK 2005. Čermák, F. - Králík, J. - Kučera, K.:. Recepce současné češtiny a reprezentativnost korpusu. Slovo a slovesnost 58, 1997, č. 2, s. 118-124.

Požadavky

Zvládnutí základních teoretických poznatků z korpusové lingvistiky, seminární práce (zpracování lingvistických jevů korpusovými metodami).

Garant

Mgr. Markéta Maturová, Ph.D.