Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dialektologie (UBO / DIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / DIS - Dialektologie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Národní jazyk a jeho útvary; Historický vývoj nářečí; Naši přední dialektologové; Teritoriální dialekty, rozdělení; Fonetický přepis nářečních textů; Česká nářečí v užším smyslu 1 (středočeská a jihozápadočeská podskupina); Česká nářečí v užším smyslu 2 (severovýchodočeská a jihovýchodočeská poskupina); Nářeční skupina středomoravská; Nářeční skupina východomoravská; Nářeční skupina slezská; Poslech nářečních nahrávek a jejich analýza. Nářeční lexikum a syntax; Práce s Českým jazykovým atlasem 1, 2, 3; Práce s Českým jazykovým atlasem 3, 4.

Získané způsobilosti

Student zvládne základní analýzu nářečního textu, naučí se pracovat s českým jazykovým atlasem.

Literatura

Chloupek, J.:. Aspekty dialektu. Brno, SPN, 1971. Lamprecht, A. a kol.:. České nářeční texty. Praha, SPN, 1976. Kol.:. Český jazykový atlas I, II, III. Praha, Academia, 1999. Český jazykový atlas 1, 2, 3, 4, 5. Bělič, J.:. Nástin české dialektologie. Praha, SPN, 1972.

Požadavky

Excerpce nářečního materiálu, písemný test.

Garant

doc. PhDr. Marie Janečková, CSc.