Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Děj. českého mluvnictví a norm. mluvnice (UBO / DMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / DMM - Děj. českého mluvnictví a norm. mluvnice, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Humanistické mluvnictví; Jezuitské mluvnice v 17. století a jejich přínos; Předobrozenské mluvnice 18. století; Obrozenské mluvnice; Mluvnice Josefa Dobrovského; Další mluvnice do poloviny 19. století; České mluvnice 60 a 70. let 19. stol.; Meziválečné a poválečné období; Nový jazykový směr v meziválečném období; Pražský lingvistický kroužek. Poválečné období; Jiné jazykovědné směry a přístupy; Současné normativní mluvnice 1 (pražská); Současné normativní mluvnice 2 (brněnská), jejich srovnání.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o klíčových gramatikách češtiny. Naučí se účelně pracovat s novými mluvnicemi.

Literatura

Čechová, M. a kol.:. Čeština - Řeč a jazyk. Praha, ISV, 2000. Mluvnice češtiny 1. Praha, Academia, 1986. Mluvnice češtiny 2. Praha, Academia, 1986. Příruční mluvnice češtiny. Praha, NLN, 1996. Šlosar, D. - Večerka, R.:. Spisovný jazyk v dějinách společnosti. Praha, SPN, 1982. Večerka, R. a kol.:. Vývoj odborných zájmů o češtinu. Brno, 1988.

Požadavky

Referáty k zadaným tématům, analýza a konfrontace vybraných mluvnických textů.

Garant

doc. PhDr. Marie Janečková, CSc.