Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dynamika současné češtiny a jazyk. kult. (UBO / DSČ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / DSČ - Dynamika současné češtiny a jazyk. kult., Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Aplikace obecných poznatků o vztahu společnosti a jazyka z hlediska současnosti, změny ve stratifikaci národního jazyka, sociolekty.Vývojové tendence ve zvukové roviněVývojové tendence ve slovní zásobě, produktivita onomaziologických postupů, vývoj a úkoly současné lexikografieProduktivita slovotvorných kategorií, prostředků a typůVývojové tendence v morfologii (zejm. ve flexi)Vývojové tendence v syntaxiSoučasný stav stylistiky a její úkoly, současná klasifikace funkčních stylůJazyková kultura a její společenské poslání, vývojové tendence v jejím chápání

Získané způsobilosti

Schopnost hodnocení progresivních jazykových jevů a dynamičnosti jazykové kultury.

Literatura

Daneš a kol.:. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha, Academia, 1997. Sborníky z konferencí. Čechová, M. a kol.:. Současná stylistika. Praha, LN, 2008. Základní práce o českém jazyce (Mluvnice češtiny, Slovník spisovné češtiny a Slovníky neologismů).

Požadavky

Zpracování dílčího tématu z problematiky uvedené oblasti ve fromě krátkého referátu nebo písemné práce.

Garant

prof. PhDr. Jaroslav Hubáček, CSc.