Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatika a text, metody aplikace (UBO / GT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / GT - Gramatika a text, metody aplikace, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:Variantnost ve flexi feminin, přechody mezi vzory kost a píseň. Variantnost ve flexi životných maskulin a tvrdých neživotných maskulin. Rod substantiv (gramatický rod, prostředky vyjadřování přirozeného rodu). Životnost, formy a funkce jejího vyjádření. Zájmena (druhy, jejich deklinace, posesivní reflexivizace). Číslovky (druhy, kvantum a číslovky neurčité; čísla, číslovky a text). Slovesa (domácí a cizí obouvidová slovesa; syntetický imperativ, analytický imperativ). Deagentní konstrukce (syntetické pasivum, opisné pasivní konstrukce). Shoda slovesného predikátu s jednoduchým a koordinovaným podmětem. Nominalizace (VV spojkové a vztažné, HV a jejich nominalizace). Infinitiv ve funkci atributu. Nominalizace vyjádřená slovesným adjektivem. Principy slovosledu (fixní, aktuální slovosled; téma a réma). Slovosled jmenné skupiny (předložková spojení, adverbia a jejich konverze).

Získané způsobilosti

znalost metod a zásad vědecké práce v lingvistice

Literatura

Čechová, M. a kol.:. Čeština-řeč a jazyk. 3., rozš. a upr. vyd. Praha, SPN, 2011. Štícha, F. (ed.):. Kapitoly z české gramatiky. Praha: Academia, 2011. Grepl, M. a kol.:. Příruční mluvnice češtiny. Praha 2003. Grepl, M.-Karlík, P.:. Sklada spisovné češtiny. 2. vyd. Praha: SPN, 1989. Grepl, M.-Karlík, P.:. Skladba češtiny (cvičení a výklad). Praha 1999. ISBN 80-85866-47-1. Čechová, M.:. Čeč o řeči. 1. vyd. Praha: Academia, 2012. Štícha, F.:. Česko-německá srovnávací gramatika. Praha: Argo, 2003. Karlík, P.-Nekula, M.-Pleskalová, J. a kol.:. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN, 2002. Bičan, A. a kol. (eds.):. Karlík a továrna na lingvistiku. Prof. Petru Karlíkovi k šedesátým narozenim. Brno: Host, MU, 2010. Štícha, F. a kol.:. Možnosti a meze české gramatiky. Praha: Academia, 2006.

Požadavky

- aktivní účast na seminářích- zvládnutí základní literatury k tématu, pochopení vývojových souvislostí- seminární práce na zadané téma

Garant

Mgr. Markéta Maturová, Ph.D.