Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kánon a kanonizace kultury (UBO / KAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / KAN - Kánon a kanonizace kultury, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Původ pojmu kánon a náčrt jeho významových políCo je klasik? (Saint-Beuve, T. S. Eliot, F. Kermode)Pojem tradice a jeho vztah k pojmu kánon (T. S. Eliot, H. Bloom)Kánon a estetická hodnota (H. Bloom, J. Mukařovský)Pravidla umění a kulturní kapitál (P. Bourdieu)Kulturní kapitál v teorii kánonu (J. Guillory)Kánon a problematika literárního překladu (L. Venutti, A. Lefevere)Problematika "světové literatury" a kánon (D. Damrosch, P. Casanova)Kánon a postkoloniální studia (E. Said, G. Ch. Spivak)Kánon a feminismus (Gilbert a Grubar, P. Morris)Kánon a nová média (komiks, internet, graffiti)Kánon a problematika komerčního uměníKánon a/nebo kánony 1Kánon a/nebo kánony 2

Získané způsobilosti

Studenti rozpoznají hlavní proudy v myšlení o kánonu a orientují se v současných diskuzích, spojeny s tímto pojmem. Dále si uvědomují problematičnost pojmu v konfrontaci s různými uměleckými díly.

Literatura

Guillory, J.:. Cultural capital: the problem of literary canon formation. Chicago, Uni Press, 1993. Bloom, H.:. Kánon západní literatury. Praha, 2000. Bílek, P. A. - Janoušek, P. - Šmahelová, H. - Papoušek, V. - Tureček, D. (ed. Wiendl, J.):. Literatura a kánon. Praha, 2007. Bourdieu, P.:. Pravidla umění. Brno, 2010. Damrosch, D.:. What is world literature?. Princeton: Princeton University Press, 2003. Gorak, J. (ed.).:. Canons vs. Culture. Reflections on the current debate. Garland, NY London, 2001. Spivak, G. Ch.:. Death of a discipline. New York, N.Y.: Columbia University Press, 2003. Guillory, J.:. Kanonické a nekanonické: současná diskuze. Imaginární politika reprezentace, Česká literatura, č. 2, roč. 55 (2007), s. 186-217. Eliot, T.S.:. O básnictví a básnících. Eseje, ed. M.Hilský, Praha: Odeon, 1991. Markiewicz, H.:. O literárních kánonech, č. 3. Aluze, 2007. Said, E.:. Orientalismus. Západní koncepce Orientu. Praha-Litomyšl, 2008. Sainte-Beuve, Ch. A.:. Podobizny a eseje. Výbor z kritického díla. Praha, 1969. Reading without maps? Cultural Landmarks in a Post-Canonical Age, Brussels: P.I.E., 2005. Kermode, F.:. The Classic: literatury images of permanence and change. Cambridge: Harvard Uni. Press, 1983. Gilbert, S. M. - Gubar, S.:. The madwoman in the attic: the woman writer and the nineteenth-century literary imagination. New Haven, Conn.; London: Yale University Press, 2000.

Požadavky

Písemná esej, ústní zkouška

Garant

Mgr. Vera Kaplická Yakimova, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vera Kaplická Yakimova, Ph.D.