Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latina I (UBO / LA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / LA1 - Latina I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení se s pracovním materiálem, Komenského jazykovou učebnicí Orbis sensualium pictus a jeho metodou učení se cizím jazykům. Vysvětlení základních pravidel výslovnosti latinského jazyka.Četba úvodní kapitoly Invitatio - Úvod2. Četba 1. kapitoly Deus - Bůh. (Opakování slovíček z předchozí kapitoly a četba nové lekce.)3. Četba 2. kapitoly Mundus - Svět. (Opakování slovíček z předchozí kapitoly a četba nové lekce.)4. Četba 3. kapitoly Caelum - Nebe. (Opakování slovíček z předchozí kapitoly a četba nové lekce.)5. Četba 4. kapitoly Ignis - Oheň. (Opakování slovíček z předchozí kapitoly a četba nové lekce.)6. Četba 5. kapitoly Aër - Vzduch. (Opakování slovíček z předchozí kapitoly a četba nové lekce.)7. Četba 6. kapitoly Aqua - Voda. (Opakování slovíček z předchozí kapitoly a četba nové lekce.)8. Četba 7. kapitoly Nubes - Oblaka. (Opakování slovíček z předchozí kapitoly a četba nové lekce.)9. Četba 8. kapitoly Terra - Země. (Opakování slovíček z předchozí kapitoly a četba nové lekce.)10. Četba 9. kapitoly Terrae fetus - Plody země. (Opakování slovíček z předchozí kapitoly a četba nové lekce.)11. Četba 10. kapitoly Metala - Kovy. (Opakování slovíček z předchozí kapitoly a četba nové lekce.)12. Četba 11. kapitoly Lapides - Kameny. (Opakování slovíček z předchozí kapitoly a četba nové lekce.)13. Četba 12. kapitoly Arbor - Strom. (Opakování slovíček z předchozí kapitoly a četba nové lekce.)14. Zakončení semináře kolokviálním zkoušením na základě dvanácti kapitol Komenského jazykové učebnice.

Získané způsobilosti

Student by měl být schopen přečíst latinský text a určit základní jmenné a slovesné kategorie, osvojit si slovní zásobu a uvědomit si co nejvíce možných paralel s cizími jazyky.

Literatura

Quitt, Z., Kucharský, P.:. Latinská mluvnice. Praha, SPN, 1974. Kábrt, J., Kucharský, P.:. Latinsko-český slovník. Praha, SPN, 1957. Mašek, R.:. Orbis neboli svět: I. A. Comenii methodus latinitatis rediviva. Praha, Trizonia, 1995. Komenský, J. A.:. Orbis sensualium pictus. Praha, 1942. Novotný, F.:. Základní latinská mluvnice. Praha, 1992.

Požadavky

aktivní účast na semináři, znalost slovíček a základních gramatických kategorií

Garant

Mgr. Veronika Veberová, Ph.D.