Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lingvistická sémantika a pragmatika (UBO / LSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / LSP - Lingvistická sémantika a pragmatika, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:Sémantika jako lingvistická disciplína, sémantické teorie 20. století; typy významů. Význam jednoduchého jazykového znaku; význam složitého jazykového znaku (výpovědi). Osvojování významu jazykového znaku v dětství a v dospělosti. Cvičení zabývající se posuzováním významu. Vymezení a kategorie pragmatiky. Pragmatická analýza textu. Role kontextu v interakčních procesech; komunikativní situace, kontext. Pragmatická presupozice. Kooperační a konfliktní princip verbální komunikace. Teorie mluvních aktů. Interpretace. Strategie verbální komunikace; dialog. Prostředky neverbální komunikace.

Literatura

Machová, S.:. Konflikt v interpersonální komunikaci. In: Výuka progmatických aspektů řečové komunikace ve vyšších třídách gamnázií a na SOŠ II. Praha: PF UK, 2007. Machová, S.:. Manipulace v interpersonální komunikaci. In: Výuka progmatických aspektů řečové komunikace ve vyšších třídách gamnázií a na SOŠ II. Praha: PF UK, 2007. Machová, S.:. Odborná debata. In: Filologické studie XIX. Sborník PF UK. Praha: PF UK, 1994. Machová, S. - Švehlová, M.:. Sémantika a pragmatická lingvistika. 2., rozš. a modifikované vyd. Praha: PF UK, 2001. Machová, S. - Švehlová, M.:. Sémantika a pragmatika jako lingvistické disciplíny. Praha: PF UK, 1996. Machová, S. - Šamalová, M.:. Výuka pragmatických aspektů řečové komunikace ve vyšších třídách gymnázií a na SOŠ. 2., rozš. a modeifikované vyd. Praha: PF UK, 2007. Grepl, M:. Co děláme, když mluvíme. Brno: Universitas, 1992. Eisner, P.:. Chrám a tvrz: kniha o češtině. Praha: NLN, 1992. Čermák, F.:. Jazyk a jazykověda: přehled a slovníka. 2. dotisk, 3., dopl. vyd. Praha: Karolinum, 2007. Mathésius, V.:. Jazyk, kultura a slovesnost. Praha: Odeon, 1982. Hirschová, M.:. Pragmatika v češtině. Olomouc, FF UP, 2006. Hoffmannová, J.:. Sémantické a pragmatické aspekty koherence textu. In: Linguistika VI. Praha, ÚJČ ČSAV, 1983.

Požadavky

Zvládnutí teoretických poznatků z oboru, seminární práce.

Garant

Mgr. Markéta Maturová, Ph.D.