Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikografie (UBO / LXG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / LXG - Lexikografie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lexikální systém2. Lexikologie3. Lexikografie4. Slovní druhy a jejich lexikografický popis5. Základní slovní druhy a jejich popis6. Nástavbové slovní druhy a jejich popis7. Ostatní slovní druhy a jejich popis8. Slovník a text9. Struktura lexikografického hesla - univerzálie a specifika10.Druhy a typy slovníků. Slovníky výkladové11.Slovníky synchronní12.Slovníky historické a etymologické13.Lexikální materiál a slovník14.Slovník a korpus

Získané způsobilosti

Schopnost pracovat s teoreticky různými typy slovníku. Schopnost zpracovat lexikografické heslo

Literatura

Jelínek, J., Bečka, J. V., Těšitelová, M.:. Frekvence slov, slovních druhů a tvarů v českém jazyce. Praha, 1961. Čermák, F., Křen, J.:. Frekvenční slovník češtiny. Praha, 2004. Čermák, F., Blatná, R.:. Manuál lexikografie. Jinočany, H+H, 1995. Svozilová, N., Prouzová, H., Jirsová, A.:. Slovesa pro praxi. Praha, 1997. Svozilová, N., Prouzová, H., Jirsová, A.:. Slovník slovesných, substantivních a adjektivních vazeb a spojení. Praha, 2005. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha, 1994. Slovník spisovného jazyka českého. Praha, 1989. Čermák, F., Blatná, R.:. Studie z korpusové lingvistiky, svazek 1, Korpusová lingvistika: Stav a modelové přístupy. Praha, NLN, 2006. Čermák, F., Šulc, M.:. Studie z korpusové lingvistiky, svazek 2, Kolokace. Praha, NLN, 2006.

Požadavky

Esej na základě zpracování lexikografických hesel vybraných slov

Garant

doc. PhDr. Marie Janečková, CSc.