Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ortografie v teorii a praxi (UBO / ORT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / ORT - Ortografie v teorii a praxi, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:Ortografie a systém, základní pojmy (graf, grafém, alograf). Stručný vývoj pravopisného systému češtiny. Problém spisovnosti a nespisovnosti. Úzus, norma, kodifikace. Kodifikační příručky a práce s nimi. Proměny v kodifikaci dříve a dnes. Pravopis a jazyková správnost. Lexikální pravopis. Morfologický pravopis. Jazyková správnost v morfologii. Osvojení tvaroslovných dublet ve flektivních slovních druzích. Práce s Internetovou jazykovou příručkou Ústavu pro jazyk český AV ČR. Nejčastější odchylky od jazykové správnosti v současných psaných textech a jejich příčiny. Možnosti jejich odstranění. Pravopisné a lexikální korektury textů.

Získané způsobilosti

Studenti zlepší své znalosti v ortografii, získají dovednosti při korekturách textů.

Literatura

Čmejrková, S.-Daneš, F.-Kraus, J-Svobodová, I.:. Čeština jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1996. Čechová, M.-Oliva,K.:. Hrátky s češtinou. Praha: SPN, 1993. Svozilová, N.:. Jak dnes píšeme/mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině. Jinočany:H+H,Praha, 2000. Pravdová, M. (ed.):. Jsme v češtině doma?. Praha: Academia, 2012. Brabcová, R.:. Mluvený jazyk v teorii a praxi. Praha, 1987. Černá, A.-Svobodová, I.-Šimandl, J.-Uhlířová, L.:. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, 2002. Jamek, V.:. O patřičnosti v jazyce. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 1998. Hlavsa, Z.:. Pravidla českého pravopisu: s dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Praha: Academia, 1993. Martincová, O.:. Pravidla českého pravopisu. Školní vydání včetně dodatku. Rozšířené vydání. Praha: Fortuna, 1999. Martincová, O.:. Tvarosloví v nových školních Pravidlech českého pravopisu. Český jazyk a literatura 44, 1993-1994, č. 7-8, s. 145-152. Kučera, J.-Zeman, J.:. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině. Hradec Králové: Gaudeamus, 1998. Sgall, P.-Hronek, J.:. Čeština bez příkras. Praha: H+H, 1992. Pleskalová, J.-Šefčík, O.:. Pravopis (od počátků do národního obrzení; od NO do současnosti). In: Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha: Academia, 2007. Starý, Z.:. Psací soustavy a český pravopis. Praha, UK, 1992.

Požadavky

Pravopisná cvičení a kontrolní diktáty, zvládnutí práce s gramatikami a příručkami.

Garant

PhDr. Štěpán BALÍK, Ph.D.