Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polština I (UBO / POL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / POL1 - Polština I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je rozdělen do následujících částí: Abeceda a výslovnost; Každodenní fráze; Sloveso: být v přítomném čase (pozitivní a negativní vyjádření); Sloveso: přítomný čas; Sloveso: minulý čas; Sloveso: budoucí čas; Sloveso: kondicionál; Podstatné jméno: rozdíly mezi češtinou a polštinou (např. "męskoosobowość", typy deklinace); Test; Přídavné jméno: rozdíly mezi češtinou a polštinou; Základní číslovky; Řadové číslovky; Zájmena (základní systém, rozdíly mezi češtinou a polštinou); Test. Každá lekce je doplněna podle tematického zaměření příslušnou slovní zásobou (např. měsíce) a vhodným textem.

Získané způsobilosti

Student je schopen prokázat znalost základů polské gramatiky, historie a kultury. Je schopen číst plynule polsky a rozumět jednoduchým polských textům. Kurz klade důraz na studentovu pasivní kompetenci.

Literatura

Galyga, D.:. Ach, ten jezyk polski!. Krakov, 2004. Tarajlo-Lipowska, Z.:. Mówie po polsku (Učebnice polštiny). Varšava, 2004. Jaworski, M.:. Podreczna gramatyka jezyka polskiego. Varšava, 1986. Oliva, K. a kol.:. Polsko-český kapesní slovník. Praha, 1963. Oliva, K.:. Polsko-český slovník I, II. Praha, 1999. Kopecký, M. a kol.:. Polština pro samouky. Praha, 1971.

Požadavky

Je nezbytné prokázat schopnost plynule polsky číst, prokázat znalost základů polské gramatiky a splnit podmínky závěrečného testu.

Garant

PhDr. Štěpán BALÍK, Ph.D.