Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší česká literatura II (UBO / SČZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / SČZ2 - Starší česká literatura II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Literatura v době Jiřího z Poděbrad, počátky cestopisné literatury a vznik jednoty bratrské. 2. Humanismus a renesance v Evropě, specifický model české humanistické literatury. Humanismus latinský a národní. 3. Vynález knihtisku a jeho šíření v Čechách a na Moravě, podoba tištěné knihy, incunabule a paleotypy, významní tiskaři. 4. Periodizace humanistické literatury, významní představitelé a díla. 5. Žánrová charakteristika literatury, nauková a popularizační literatura. 6. Cestopisy. 7. Literatura jednoty bratrské a kulturní význam Bible kralické. 8. Projevy manýrismu v literatuře a umění, humanisrické drama, knížky lidového čtení. 9. Baroko a dějiny jeho zkoumání, periodizace a badatelé. 10. Výtvarné a literární baroko v Evropě a zámoří. 11. Komenský jako osobnost na přelomu epoch. 12. Literatura exulantů a literatura domácí tištěná, rukopisná a pololidová. 13. Literatura jezuitského řádu a Svatováclavská bible. 14. Vývoj žánrů barokní literatury a hlavní představitelé hagiografie, homiletiky a hymnografie. Typické znaky barokního zobrazení.

Získané způsobilosti

Student má být schopen vysvětlit synchronní a diachronní pohled na starší českou literaturu, její žánrový vývoj, pojednat o významných osobnostech a literárních památkách v historickém kontextu a v kontextu evropské literatury.

Literatura

Lehár, J., Stich, A.:. Česká literatura I. Praha, 1997. Dějiny české literatury I. Praha, 1959. Novák, A.:. Přehledné dějiny literatury české. Brno, 1995. Černý, V.:. Až do předsíně nebes. Praha, 1996. Kalista, Z.:. České baroko. Praha, 1942. Kalista, Z.:. České baroko. Praha, 1942. Kopecký, M.:. České humanistické drama. Praha, 1986. Vašica, J.:. České literární baroko. Praha, 1995. Kopecký, M.:. Český humanismus. Praha, 1988. Hlobil, I., Petrů, E.:. Humanismus a raná renesance na Moravě. Brno, 1992. Tichá, Z.:. Jak staří Čechové poznávali svět. Praha, 1987. Kolár, J.:. Návraty bez konce. Praha, 1999. Kalista, Z.:. Tvář baroka. Praha, 1992.

Požadavky

Znalost předepsané primární a sekundární literatury, aktivní práce v semináři, referáty.

Garant

Mgr. Marie Škarpová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie Škarpová, Ph.D.