Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná česká mluvnice I (UBO / SMS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / SMS1 - Současná česká mluvnice I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Morfologie jako lingvistická disciplina, morfologická struktura slova; Klasifikace slovních druhů; Typy skloňování v češtině; Gramatické prostředky a funkce jmen; Skloňování substantiv domácích i přejatých; Přídavná jména, jejich funkce a skloňování; Deiktické slovní druhy, jejich funkce a skloňování; Vyjadřování kvantity v češtině; Gramatické prostředky sloves, jejich časování;Systém slovesných tvarů jednoduchých a složených; Příslovce, jejich klasifikace a funkce; Předložky primární a sekundární;Spojky a další spojovací prostředky; Citoslovce a částice, jejich funkce v textu

Získané způsobilosti

Student je schopen analyzovat morfologickou strukturu textu.

Literatura

Krobotová, M.:. Cvičení z českého tvarosloví. Olomouc, UP, 1986. Čechová, M. a kol.:. Čeština - řeč a jazyk. Praha, 2000. Hubáček, J. a kol.:. Čeština pro učitele. Opava, 1996. Čechová, M. a kol.:. Komplexní jazykové rozbory. Praha, SPN, 1996. Kol.:. Mluvnice češtiny II. Praha, Academia, 1986. Jaklová, A. - Janečková, M. - Junková, B.:. Praktická mluvnice češtiny I. České Budějovice, 2001.

Požadavky

Znalost požadované literatury, splnění zápočtového testu

Garant

PaedDr. Jarmila Alexová, CSc.

Vyučující

PaedDr. Jarmila Alexová, CSc.