Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie (UBO / SPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / SPS - Sociální psychologie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1 Sociální psychologie jako věda.2 Sociální interakce, interpersonální vztahy.3 Sociální percepce a kategorizace.4 Vztah jedince k sobě samému, koncept jáství, utváření identity (osobní a sociální), poruchy vztahu k sobě.5 Sociální komunikace, jazyk a řeč.6 Socializace, teorie attachementu, poruchy socializace.7 Motivace, potřeby, výkonová motivace.8 Adaptace, frustrace, frustrační tolerance, obranné mechanismy.9 Jedinec a sociální skupina, psychologie davu.10 Skupinové chování a rozhodování.11 Psychologie rodiny.12 Psychodrama, sociodrama, sociometrie.13 Sociální patologie.14 Sociálně psychologické aspekty osobnosti.Semináře:1-2 Sociálně psychologický výzkum, metody sociální psychologie, etické souvislosti.3-4 Kultura a interkulturní výzkum. Gender a gender role.5-6 Sociální kognice. Utváření, struktura a změny postojů. Sociometrie a sociometrickétesty.7-8 Komunikační styly a komunikační systémy. Aktivní naslouchání. Zpětná vazba.9-10 Rodinné systémy. Sourozenecké konstelace. Rozvod, rozpad partnerských vztahů.11-12 Prosociální chování. Kooperace a soutěžení. Konformita.13-14 Sociálně patologické jevy. Agrese, agresivita. Práce se skupinou.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí sociálně psychologické myšlení, základní komunikační dovednosti, zejména techniky aktivního naslouchání a dovednosti poskytování a přijímání zpětné vazby, základní dovednosti práce se skupinou, dovednosti identifikace základních projevů sociálně patologických jevů a překážek sociálního fungování jedince.

Literatura

Vágnerová, M.:. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha, 2004. ISBN 80-7178-802-3.Výrost, J., Slaměník, I.:. Sociální psychologie. Praha, Grada, 2007. Hayesová, N.:. Základy sociální psychologie. Praha, Portál, 2007.

Požadavky

Pro zápočet studenti zpracují písemnou seminární práci - esej - na zadané téma vycházející z obsahového zaměření předmětu.

Garant

PhDr. Vlastimila Urbanová

Vyučující

PhDr. Vlastimila Urbanová