Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší česká literatura II (raný novov.) (UBO / STČL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / STČL2 - Starší česká literatura II (raný novov.), Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:1. Počátky knihtisku v českých zemích, bohemikální literární provoz v raném novověku.2. Česká literární renesance a "dlouhý středověk", otázka protohumanismu.3. Humanismus a reformace, renesanční manýrismus; specifika humanistické literární komunikace.4. Periodizace českého literárního humanismu.5. Žánrový model české literatury 16. století.6. Baroko a rokoko, dějiny české literárněvědné barokistiky.7. Český teritoriální a exteritoriální literární život 17. a první poloviny 18. století.8. Ars eloquentia nova a concetto v bohemikální literatuře.9. Alamódnost v české kultuře a slovesnosti.10. Periodizace českého literárního baroka.11. Česká barokní historiografie a utváření české identity a kolektivní paměti.12. Vztah barokního písemnictví a folklóru., tzv. pololidová literatura.13. Česká raně novověká hymnografie a její média (kancionál).14. Druhý život českého baroka.

Literatura

Holý, J. - Janáčková, J. - Lhár, J. - Stich, A.:. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: NLN, 1998. Hrabák, J. - Havránek, B. (eds.):. Dějiny české literatury I. Praha: ČSAV, 1959. Forst, V. a kol.:. Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce 1-4. Praha: Academia, 2008. Černý, V.:. Až do předsíně nebes. Praha, 1996. Villari, R.:. Barokní člověk a jeho svět. Praha: Vyšehrad, 2004. Vašica, J.:. České literární baroko. Praha: Vyšehrad, 1938. Kopecký, M.:. Český humanismus. Praha, Odeon, 1988. Voit, P.:. Encyklopedie knihy. Starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století. Praha: Libri-Královská kanonie premonstrátů na Strahově, 2008. Hlobil, I. - Petrů, E.:. Humanismus a raná renesance na Moravě. Praha: Academia, 1992. Kolár, J.:. Návraty bez konce. Praha, 1999. Storchová, L.:. Paupertate styloque connecti. Utváření humanistické učenecké komunity v českých zemích. Praha: Scriptorium, 2011. Škarka, A.:. Půl tisíciletí českého písemnictví. Praha: Odeon, 1986. Garin, E.:. Renesanční člověk a jeho svět. Praha: Vyšehrad, 2003. Vlnas, V. (ed.):. Sláva barokní Čechie. Stati o umění, kultuře a společnosti 17. a 18. století. Praha: NG, 2001. Jakubcová, A. a kol.:. Starší divadlo v českých zemích do konce 18. století. Praha: Academia - Divadelní ústav, 2007. Petrů: E.:. Vzdálené hlasy. Olomouc: Votobia, 1996.

Garant

Mgr. Marie Škarpová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie Škarpová, Ph.D.