Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textologie a ediční praxe (UBO / TEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / TEP - Textologie a ediční praxe, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:1. Předmět a cíle textologie - uvedení do problematiky2. Proměny české textologie od pozitivistických počátků po současnost3. Základní cíle editorovy práce4. Textové prameny a dokumentační materiál5. Typy vydání a jejich uspořádání6. Určení výchozího textu7. Atribuce textu, sestavování stemmatu8. Kritika výchozího textu, kanonický text9. Úprava textu k vydání10. Uspořádání spisů a jednotlivých svazků (na příkladech Kritické knihovny a České knižnice)11. Textologická problematika děl starší literatury a biblických textů12. Praktická cvičení I13. Praktická cvičení II14. Praktická cvičení III

Literatura

Editor a text. Praha-Litomyšl: Paseka, 2006. Vašák, P.:. Autor, text a společnost. Praha: Academia, 1986. Kosák, M. - Flaišman, J.:. Podoby textologie. Praha: ÚČL AV ČR, 2010. Textologie: Teorie a ediční praxe. Praha: Karolinum, 1993. Pokorný, P. - Heckel, U.:. Úvod do Nového zákona. Praha: Vyšehrad, 2013.

Garant

prof. PhDr. Dalibor Tureček, DSc.

Vyučující

prof. PhDr. Dalibor Tureček, DSc.