Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do středověké a raně novověké lit. (UBO / USNRL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / USNRL - Úvod do středověké a raně novověké lit., Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:1. Periodizace českého slovesného středověku a raného novověku; datace absolutní a relativní.2. Vícejazyčnost české středověké a raně novověké literatury.3. Český středověký a raně novověký literární exil, bohemikální exteritoriální literární provoz.4. Média středověké literární komunikace, orální charakter středověké kultury.5. Média raně novověké literární komunikace; knihtisk a proměny literárního provozu.6. Oralita a vizualita v raně novověké kultuře a slovesnosti, emblematika.7. Anonymnost středověkého umění a tzv. záměrná barokní anonymita; metody atribuční kritiky.8. Imitatio bonorum jako základní tvůrčí metoda, tzv. kombinatorní psaní, fenomén kolektivní tvorby.9. Specifické subjekty středověké a raně novověké literární komunikace (objednavatel, mecenáš, konceptor, kopista?).10. Recipient středověké a raně novověké slovesnosti; laicizace a literatura pro lid; baroko jako masová kultura.11. Kultura učenecká a lidová jejich zprostředkovatelé (midcult), vztah písemnictví a folklóru.12. Alegorie a symbol ve středověké kultuře a umění.13. Interference sakrálního a profánního ve středověké a raně novověké kultuře a slovesnosti.14. Středověká a raně novověká slovesnost jako nástroj utváření sebeidentity a kolektivní paměti.

Literatura

Holý, J.-Janáčková, J.-Lehář, J.-Stich, A.:. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: NLN, 1998. Hrabák, J.-Havránek, B. (eds.):. Dějiny české literatury I. Praha: ČSAV, 1959. Forst, V. a kol.:. Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce 1-4. Praha: Academia, 2008. Bohatcová, M.:. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, Panorama, 1990. Le Goff, J.-Schmitt, J.C.:. Encyklopedie středověku. Praha: Vyšehrad, 2002. Curtius, H. R.:. Evropská literatura a latinský středověk. Praha: Triáda, 1998. Storchová, L.:. Pauper. Garin, E.:. Renesanční člověk a jeho svět. Praha: Vyšehrad, 2003. Eco, U.:. Umění a krása ve středověké estetice. Jakobson, R.:. Úvahy o básnictví doby husitské. In: Červenka, M. (ed.): Poetická funkce. Jinočany: H+H, 1995. Petrů, E.:. Zašifrovaná skutečnost. Ostrava: Profil, 1972.

Garant

Mgr. Marie Škarpová, Ph.D.