Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj českého jazyka (UBO / VČJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / VČJ - Vývoj českého jazyka, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Čeština v kontextu slovanských jazyků. Praslovanština a postupná diferenciace slovanských jazyků. Pračeština a její odlišnosti od ostatních slovanských jazyků. Přípravné 12.-13. století. Spisovná čeština 14. století. Čeština doby husitské a pohusitské. Humanistické období v jazyce. Barokní období. Čeština v době národního obrození. Čeština druhé poloviny 19. století, vstup do 20. století.Čeština v 1. polovině 20. století. Čeština v 2. polovině 20. století. Vývoj pravopisu a interpunkce, gramatikové a gramatografie. Lexikografické práce.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o vývoji spisovné češtiny zachycené v písemných památkách od nejstarších dob až po současnost.

Literatura

Šlosar, D.-Večerka, R.-Dvořák, J.-Malčík, P.:. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. 3. vyd. opravené a doplněné. Brno, Host, 2009. Havránek, B.:. Vývoj českého spisovného jazyka. Praha, SP, 1980. Cuřín, F.:. Vývoj spisovné češtiny. Praha, 1985. Pleskalová, J.:. Vývoj spisovné češtiny. In: Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha, Academia, 2007. Havránek, B.:. Vývoj spisovného jazyka českého. Československá vlastivěda, řada II. Spisovný jazyk český a slovenský. Sfinx, Bohumil Janda. Praha, 1936. Nechutová, J. a kol.:. Čítanka ze slovanské jazykovědy v českých zemích I. Brno, FF MU, 1982. Porák, J.:. Humanistická čeština. Hláskosloví a pravopis. Praha, UK, 1986. Porák, J.:. Chrestomatie k vývoji českého jazyka. Praha, SPN, 1979. Lexikální databáze humanistické a barokní češtiny: http://madla.ujc.cas.cz/. Bělič, J.-Kamiš, A.-Kučera, K.:. Malý staročeský slovník. Praha: SPN, 1978. Janečková, M.:. Staročeské hláskosloví a tvarosloví. Vokabulář webový: http://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx; ediční modul: seznam edic. Kopečný, F. a kol.:. Základní všeslovanská slovní zásoba. Praha, Academia, 1981.

Požadavky

Prezentace literární památky, lingvistická analýza.

Garant

doc. PhDr. Marie Janečková, CSc.