Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj spisovné češtiny (UBO / VČM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / VČM - Vývoj spisovné češtiny, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nejstarší písemné památky na našem území (latina a staroslověnština do konce 11. stol.); Přípravné období spisovné češtiny (bohemika, glosy, 12.-13. stol.); Období vyspělé staré češtiny (14. stol.); Husitské a pohusitské období (15. stol.); Humanistické období (16. stol. -počátek 17. stol.); Čeština v období baroka (pol. 17. stol. - poslední třetina 18. stol.); Národní obrození (kodifikace spisovného jazyka); Vývoj jazyka od pol. 19. stol. do počátku 20. stol.), Rozvoj spisovné češtiny ve 20. stol.; Vývoj českého pravopisu, pravopisné systémy. Informace o významných mluvnických a slovníkových dílech. Vývoj dialektologie jako vědy. Teritoriální dialekty na území České republiky. Český jazykový atlas. Stav češtiny na přelomu 20.-21. století.

Získané způsobilosti

Student si upevní a rozšíří poznatky o vývojových stádiích češtiny.Seznámí se s českými texty z různých časových období, získá dovednosti potřebné k analýze historického textu.

Literatura

Daneš, F. a kol.:. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha, Academia, 1997. Nechutová, J. a kol.:. Čítanka ze slovanské jazykovědy v českých zemích I. Brno, FF MU, 1982. Němec, I., Horálek, J. a kol.:. Dědictví řeči. Praha, Panorama, 1986. Kloferová, S.:. Dialektologie. In: Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky, s. 336-376. Praha, Academia, 2007. Porák, J.:. Chrestomatie k vývoji českého jazyka. Praha, SPN, 1979. Pleskalová, J.:, Šefčík, O.:. Pravopis. In: Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky, s. 499-539. Praha, Academia, 2007. Šlosar, D., Večerka, R.:. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Brno, FF MU, 1982. Havránek, B.:. Vývoj českého spisovného jazyka. Praha, SP, 1980. Cuřín, F.:. Vývoj spisovné češtiny. Praha, 1985. Havránek, B.:. Vývoj spisovného jazyka českého. Československá vlastivěda, řada II. Spisovný jazyk český a slovenský. Sfinx, Bohumil Janda. Praha, 1936.

Požadavky

Zvládnutí teoretických poznatků z oboru, jejich praktické využití při analýze textu.

Garant

doc. PhDr. Marie Janečková, CSc.

Vyučující

PhDr. Štěpán BALÍK, Ph.D.doc. PhDr. Marie Janečková, CSc.