Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie a lexikální sémantika (UBO / WLEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / WLEX - Lexikologie a lexikální sémantika, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sémiotika2. Dimenze sémiotiky3. Semioze4. Znak jako vztah5. Znak jako interakce6. Slovo jako znak7. Význam slova8. Gramatický význam9. Význam slova z hlediska základních slovních druhů10. Význam slova z hlediska nástavbových slovních druhů11. Význam slova z hlediska ostatních slovních druhů12. Lexikální význam vs kontext, situace, pragmatika13. Lexikologie a slovotvorba - lexikální význam - slovotvorný význam14. Lexikální systém - jeho dynamika. Neologie

Získané způsobilosti

Přehled o slovní zásobě češtiny, znalost základních pojmů a metod lexikologie, metodika práce se slovníky.

Literatura

Filipec, J. - Čermák, F.:. Česká lexikologie. Praha, 1985. Filipec, J.:. Česká synonyma z hlediska stylistiky a lexikologie. Praha, 1961. Čechová, M. a kol.:. Čeština - řeč a jazyk. Praha, 1996. Jelínek, J. - Bečka, J. V. - Těšitelová, M.:. Frekvence slov, slovních druhů a tvarů v českém jazyce. Praha, 1961. Kol.:. Mluvnice češtiny I. Praha, 1986. Šmilauer, V.:. Nauka o českém jazyku. Praha, 1972. Hauser, P.:. Nauka o slovní zásobě. Praha, 1980. Uher, F.:. Nauka o slovní zásobě. Brno, 1998. Uher, F. - Kveselová, H.:. Nauka o tvoření slov. Brno, 1999. Martincová, O.:. Problematika neologismů v současné spisovné češtině. Praha, 1983. Kol.:. Příruční mluvnice češtiny. Brno, 1995. Pokorný, L.:. Úvod do české lexikologie. České Budějovice, 1980. Němec, I.:. Vývojové postupy české slovní zásoby. Praha, 1968.

Požadavky

Zkouška - znalost a interpretace základních konceptů a teorií.

Garant

PhDr. Štěpán BALÍK, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Štěpán BALÍK, Ph.D.