Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární věda I (UBO / WLTV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UBO / WLTV1 - Literární věda I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Formalismus a estetika dialogu M. Bachtina2. Jazyk jako materiál uměleckého díla literárního (obrat k jazyku a literární teorie)3. Strukturalismus pražské školy I (Jakobson a Mukařovský)4. Strukturalismus pražské školy II (Vodička, Červenka, Jankovič)5. Teorie avantgardního umění (Teige)6. Nová kritika7. Fenomenologie (R. Ingarden)8. Hermeneutika (od prehistorie hermeneutiky k H.-G. Gadamerovi)9. Otázka metodologie a metod v literární vědě - interpretace a analýza.10. Francouzský strukturalismus11. Paul Ricoeur: mezi strukturalismem a hermeneutikou

Získané způsobilosti

Orientace v moderní literární teorii, především formalistickém, strukturalistickém a hermeneutickém uvažování o literatuře. Znalost základních teoretických textů a koncepcí.

Literatura

Frye, Northrop:. Anatomie kritiky. Brno, 2003. Jakobson, Roman:. Poetická funkce. Jinočany, 1995. Richards, I. A.:. Principles of Literary Criticism. London, 2002. Vodička, Felix:. Struktura vývoje. Praha, 1998. Mukařovský, Jan:. Studie I. Brno, 2000. Šklovskij, Viktor:. Theorie prózy. Praha, 1948. Ricoeur, Paul:. Úkol hermeneutiky. Praha, 2004. Ingarden, Roman:. Umělecké dílo literární. Praha, 1989.

Požadavky

seminární práce na vybrané téma

Garant

prof. PaedDr. Vladimír Papoušek, CSc.

Vyučující

prof. PaedDr. Vladimír Papoušek, CSc.Mgr. David Skalický, Ph.D.